Actualitate

INSCOP: Cei mai mulți români - mândri de naționalitatea lor; puțini însă arborează tricolorul de 1 Decembrie

Cei mai mulți români se declară mândri de naționalitatea lor, însă puțini dintre aceștia arborează tricolorul de Ziua Națională, relevă un sondaj INSCOP Research.

Potrivit studiului, 83% dintre respondenți se declară mândri că sunt români, în timp ce 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români. 4,3% nu știu sau nu răspund.

Darie Cristea, coordonator de programe INSCOP Research, susține că ''locuitorii din Muntenia-Oltenia-Dobrogea sunt mândri de originea națională peste medie''.


''Mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitatea etnică a regiunii și posibilitatea ca unii respondenți să fi dat un sens etnic răspunsurilor la această întrebare'', precizează Darie Cristea.

Sondajul mai arată că 26,3% dintre români obișnuiesc să arboreze tricolorul acasă de Ziua Națională, 71,5% nu au acest obicei, iar 2,1% este ponderea non-răspunsurilor.


''Românii nu par a avea un cult al tricolorului foarte dezvoltat — faptul în sine nu trebuie interpretat ca o lipsă de interes față de simbolurile naționale. Este posibil să fie și o consecință dezvoltată după 1989, ca reacție la festivismul excesiv din perioada comunistă. O proporție mai mare de respondenți care arborează tricolorul de 1 Decembrie găsim în Transilvania. Într-o zonă în care există un procent semnificativ de populație de altă etnie, afișarea într-o mai mare măsură decât în alte zone a tricolorului ca element identitar de Ziua Națională este de așteptat'', afirmă Darie Cristea.

Totodată, 29,6% dintre români ar fi de acord cu mutarea Zilei Naționale într-un anotimp mai călduros, 55,3% nu sunt de acord, iar 15,2% nu au o opinie în acest sens.


Topul evenimentelor cu consecințele cele mai importante pentru istoria românilor (întrebare aplicată cu ocazia sondajului din luna septembrie 2013) este dominat la distanță de Marea Unire de la 1918, eveniment valorizat în clasament de 43,1% dintre români (mai mult decât dublul următorului eveniment indicat de români).

Pe locul al doilea în clasamentul importanței marilor evenimente din istoria românilor se clasează schimbarea de regim din 1989 prin răsturnarea regimului comunist pe care o apreciază 17,5% dintre români. Urmează Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească, considerată de 12% dintre respondenți drept cel mai important eveniment din istoria românilor. Pe locul al IV-lea se situează aderarea României la Uniunea Europeană, cu 10,4% dintre opțiuni. Câștigarea independenței este văzută de 9,9% dintre respondenți drept cel mai important eveniment din istoria românilor, în timp ce instalarea regimului comunist cumulează 3,5% dintre opțiuni. 0,1% dintre respondenți au indicat un alt eveniment, în timp ce non-răspunsurile cumulează 3,4%.


Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 7 — 14 noiembrie. Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter