Actualitate

Sondaj: 87% dintre români spun că Ziua Națională este o sărbătoare importantă pentru familia lor

Românii se consideră patrioți și spun că Ziua Națională este importantă pentru familia lor, iar cei mai mulți dintre ei petrec ziua de 1 Decembrie alături de familie și de prieteni, arată un sondaj IRES dat publicității sâmbătă.

Astfel, 87% dintre respondenți afirmă că Ziua Națională a României este o sărbătoare importantă pentru familia lor.

În timp ce 77% dintre cei chestionați cred că 1 Decembrie este data potrivită pentru a marca Ziua României, 11% sunt de părere că Ziua Națională ar trebui sărbătorită în 24 ianuarie, iar 6% indică data de 23 august.


Ziua Națională se sărbătorește în principal cu familia sau cu prietenii (68%), la evenimentele care au loc în localitățile din țară (38%), prin arborarea steagului României (30%). Un sfert dintre participanții la studiu au spus că de Ziua Națională obișnuiesc să plece în excursii

În ceea ce privește aserțiunea unor români potrivit căreia nu s-au născut în locul potrivit, doar 15% dintre participanții la studiu sunt de acord cu aceasta, trei sferturi dintre respondenți dezaprobând-o.


Deși 85% dintre respondenți se declară patrioți, doar 58% dintre cei chestionați consideră că patriotismul este o valoare actuală.

Potrivit sondajului, trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România. Însă, aproape o treime dintre participanții la studiu cred că majoritatea cetățenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea țării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu unirea țării noastre cu Republica Moldova.


64% dintre respondenți au auzit despre declarațiile președintelui Traian Băsescu potrivit cărora' următorul proiect politic pentru România, după NATO și UE este unirea cu Republica Moldova, iar 63% dintre participanții la sondaj au o părere bună și foarte bună despre această declarație, în timp ce 20% au o părere proastă și foarte proastă.

Peste 70% dintre respondenți sunt de acord cu declarația presedintelui României conform căreia' acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chișinău. Sunt convins că dacă la Chișinău va exista un interes unionist, România va spune da'.


În ceea ce privește Summit-ul China-Europa Centrală și de Est, desfășurat în această săptămână la București, aproape trei sferturi dintre cei chestionați — 73% — sunt de acord cu decizia României de a promova investiții majore finanțate de China.

Notorietatea vizitei delegației chineze conduse de Premierul Republicii Populare Chineze în România este una foarte ridicată, 92% dintre respondenți au declarând că au auzit despre acest eveniment, iar 79% sunt informați cu privire la proiectele de investiții în valoare de 10 miliarde de dolari, din care 8,5 miliarde de dolari ar fi destinate României, luate în discuție pe parcursul Summit-ului China-Europa Centrală și de Est.


Optimismul cu privire la investițiile chineze în România este unul moderat: jumătate dintre respondenți cred că aceste proiecte se vor realiza parțial, 19 cred că se vor realiza în totalitate, iar 17% cred că acestea nu se vor realiza.

În ceea ce privește poziția Uniunii Europene cu privire la investițiile chineze din România, părerile sunt împărțite: în timp ce 46% dintre respondenți cred că UE s-ar opune acestora, 41% cred că acest lucru nu s-ar întâmpla.

Totuși, 63% dintre respondenți cred că România ar trebui să continue proiectele cu finanțare din partea Chinei în ciuda unei posibile opoziții a Uniunii Europene

Ancheta IRES a fost realizată în data de 29 noiembrie pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.132 persoane, cu o marjă de eroare de 3 %.

abonare newsletter