Actualitate

Femeia la volan, un "rău" pentru societate!

Marele muftiu al Arabiei Saudite a afirmat miercuri că interzicerea şofatului pentru femei are drept scop să "protejeze societatea de rău", a anunţat joi presa saudită.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, la Medina, Abdul Aziz al ash-Shaikh a făcut apel să "nu se facă din subiectul (privind acordarea dreptului de a şofa pentru femeile saudite) una dintre preocupările majore ale societăţii".

El a propus ca acest subiect să fie abordat din perspectiva protejării societăţii de "rău", relatează Mediafax.


Această luare de poziţie a celei mai înalte autorităţi religioase din Arabia Saudită reflectă ostilitatea mediilor religioase faţă de dreptul sauditelor de a urca la volan.

Cu toate acestea, activiste saudite au anunţat miercuri că au primit asigurări din partea ministrului de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, că subiectul privind dreptul femeilor de a şofa va fi examinat.


Aziza al-Yousef, care a participat la o campanie privind dreptul femeilor de a şofa organizată pe 26 octombrie, a declarat pentru AFP că a mers, marţi, la ministru, împreună cu o altă activistă, Hala al-Dosari.

"Ministrul ne-a spus că problema privind dreptul femeilor de a şofa va fi pe masă şi să sperăm la un rezultat pozitiv", a afirmat ea.


Întâlnirea s-a desfăşurat prin videoconferinţă, deoarece mixitatea socială este interzisă în Arabia Saudită, un regat ultraconservator şi singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să şofeze.

Prinţul Nayef ne-a spus că "problema va fi tranşată de instanţele legislative", a adăugat Aziza al-Yousef.


Cele două activiste şi-au exprimat speranţa ca dreptul de a şofa pentru femei să fie acordat printr-un "decret regal", ţinând cont de faptul că regele Abdullah este principalul legislator, în timp ce Consiliul Shura o instanţă pur consultativă.

În octombrie, trei femei, membre ale Consiliului Shura, au depus o recomandare cu privire la anularea interdicţiei de a şofa pentru saudite, însă ea nu a fost reţinută.

abonare newsletter