Actualitate

“Victor sau copiii la putere”, în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Vineri, 29 noiembrie, ora 20.00, va avea loc o nouă premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Piesa suprarealistă “Victor sau copiii la putere”, de Roger Vitrac este pusă în scenă de renumitul regizor Silviu Purcărete care lucrează pentru a treia oară cu actorii Teatrului Maghiar.

Piesa lui Vitrac, pe care Comédie des Champs-Elysées a prezentat-o prima oară în data de 24 decembrie 1928, „a fost scrisă iniţial după tipicul şi canoanele teatrului de bulevard franţuzesc, însă este un text foarte dificil, deosebit de suspect din multe puncte de vedere” – spune regizorul. 

„Victor sau copiii la putere că este un text legendar, un monument al literaturii dramatice franceze. Piesa este foarte complicată, şi probabil că nici n-a fost înţeles vreodată şi probabil că nici nu va fi înţeles. E o provocare permanentă şi de nerezolvat. Textul nu poate fi tradus în sensul exact al cuvântului. Trebuie adaptat, pentru că este plin de jocuri de cuvinte, de lucruri care sunt legate de spiritul limbii franceze, de cultura franceză, de istoria franceză. Aşa se pare – deşi nu înţeleg limba, dar mi-am dat seama din explicaţiile colegilor – că adaptarea în limba maghiară este destul de bună, iar noi am încercat să ne scufundăm, să ne bălăcim în acest text”, a explicat Silviu Purcărete.


La realizarea spectacolului au contribuit colaboratorii permanenţi a lui Silviu Purcărete, scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli, precum şi colaboratorul muzical Katalin Incze G., asistentul de regie István Albu, şi asistenţii de scenografie Petre-Tiberius Trifan și Vladimir Iuganu.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Áron Dimény, Zsolt Bogdán, Emőke Kató, Csilla Varga, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Andrea Vindis, József Biró, Imola Kézdi și Levente Molnár.


Următoarea reprezentație va avea loc în data de 4 decembrie, ora 20.00. Spectacolul recomandat tinerilor peste 14 ani se joacă în Sala Mare, în regim studio.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter