Actualitate

Peste 12.000 de pelerini se roagă la mormântul părintelui Arsenie Boca

Peste 12.000 de pelerini se roagă, joi, la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde este înmormântat părintele Arsenie Boca, "sfântul neîncoronat al Ardealului", iar alţi credincioşi continuă să vină la ceremoniile oficiate pentru a marca 24 de ani de la moartea acestuia.

Peste 12.000 de pelerine, la mormântul părintelui Arsenie Boca Peste 12.000 de pelerine, la mormântul părintelui Arsenie Boca

Pelerini din toate colţurile ţării au început să sosească la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara, unde este înmormântat părintele Arsenie Boca, "sfântul neîncoronat al Ardealului", încă de miercuri după-amiază, cu autocare sau maşini particulare.

Autocarele au dus credincioşii până aproape de mănăstire, apoi şoferii au făcut cale întoarsă spre parcările amenajate special pentru a nu se produce blocaje.


Câteva sute de credincioşi şi-au petrecut noaptea de miercuri spre joi în rugăciune, în apropierea mormântului părintelui Arsenie Boca, trecut în nefiinţă în urmă cu 24 de ani.

La primele ore ale dimineţii de joi, alte câteva mii de credincioşi s-au îndreptat spre Mănăstirea Prislop, astfel că în timpul slujbei oficiate de 16 preoţi, între care şi PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, numărul celor prezenţi a depăşit 12.000 de persoane.


În timpul slujbei, mii de credincioşi s-au îndreptat spre cimitirul unde este îngropat părintele Arsenie Boca şi au aşteptat cu flori în mâini şi lumânări pentru a putea spune o rugăciune la mormânt şi pentru a atinge crucea de la căpătâi.

Cei mai mulţi dintre credincioşi spun că rugăciunile pe care le-au rostit la Mănăstirea Prislop le-au adus liniştea în familie şi i-au ajutat să treacă peste momente de cumpănă.


Până la ora 11.00, peste 12.000 de credincioşi s-au rugat la mormântul părintelui Boca, însă forţele de ordine se aşteptă ca până la finalul zilei în zonă să ajungă peste 15.000 de pelerini.

În 28 noiembrie se împlinesc 24 de ani de la trecerea în nefiinţă a părintelui Arsenie Boca, fost stareţ al Mănăstirii Prislop. Pentru convingerile sale, preotul, născut în 1910, a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Chiar dacă nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, ardelenii îl consideră pe Arsenie Boca "sfântul neîncoronat al Ardealului".


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter