monitorulcj.ro Menu
Actualitate

PROTESTE la Kiev: Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat împotriva respingerii acordului de asociere cu UE

Aproximativ 20.000 de manifestanţi s-au adunat luni seară în centrul Kievului, în semn de protest faţă de respingerea acordului de asociere cu UE.

Cu o zi înainte, zeci de mii de persoane se adunaseră în centrul capitalei, cea mai mare manifestaţie de la Revoluţia Portocalie din 2004.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în arest, a anunţat luni seară că începe o grevă a foamei "în semn de solidaritate" cu manifestanţii.


"Am început o grevă a foamei pe termen nelimitat pentru a cere lui Ianukovici să semneze acordul cu UE", a declarat Timoşenko într-o scrisoare citită de avocatul său, Serghei Vlasenko, în faţa manifestanţilor reuniţi în centrul Kievului.

Mii de opozanţi pro-europeni au manifestat în ultimele zile în mai multe oraşe ucrainene, mai ales la Kiev, pentru o protesta faţă de această decizie luată, conform opoziţiei, sub presiunea Rusiei.


Adunările au fost marcate de confruntări cu poliţia care a recurs la bastoanele de cauciuc şi gaze lacrimogene, conform opozanţilor.

Autorităţile ucrainene au afirmat că gazele lacrimogene au fost utilizate de către manifestanţi şi nu de către poliţie. Partidul de opoziţie Udar a afirmat la rândul său că instigatori necunoscuţi au lansat grenade cu fumigene şi au folosit gaze lacrimogene împotriva poliţiei.


"Vom continua protestele atât timp cât acordul (de asociere cu UE) nu este semnat", a declarat liderul partidului de opoziţie Udar, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care s-a alăturat în cursul zilei manifestanţilor aflaţi în apropierea sediului guvernului.

"Am cerut anularea deciziei guvernului şi cerem demisia sa", a declarat el în faţa manifestanţilor.


Guvernul ucrainean a decis brusc săptămâna trecută să renunţe la semnarea acestui acord istoric între fosta republică sovietică şi UE, explicându-şi decizia "exclusiv prin motive economice" şi subliniind că aceasta nu pune la îndoială orientarea europeană a ţării.

Însă opoziţia acuză guvernul că a cedat presiunilor Rusiei.


Rusia, destinaţia unui sfert din exporturile ucrainene, presează Ucraina să adere la Uniunea vamală formată de Moscova cu alte state foste republici sovietice.