Actualitate

New York-ul ridică la 21 de ani vârsta legală pentru cumpărarea țigărilor

Primăria New York-ului a emis marți o lege care ridică de la 18 la 21 de ani vârsta legală de la care tinerii pot cumpăra țigări, fiind primul mare oraș american care ia o astfel de măsură, relatează AFP.

Această nouă lege, care privește atât tutunul, cât și țigările electronice, va intra în vigoare după șase luni de la semnarea ei de către primar, a precizat o purtătoare de cuvânt a primăriei, scrie Agerpres.

Începând din mai 2014, tinerii vor trebui deci să prezinte un document de identitate care să ateste că au cel puțin 21 de ani pentru a cumpăra țigări, tutun sau țigări electronice în New York.


Această lege 'va împiedica tinerii să experimenteze tutunul la o vârstă la care riscă cel mai mult să devină dependenți', a comentat Michael Bloomberg, primarul încă în exercițiu, semnând proiectul de lege adoptat în 30 octombrie de Consiliul municipal.

Noua măsură înăsprește legislația antifumat deja draconică în New York, unde este interzis să se fumeze în baruri și în restaurante, în parcuri, în piețe și chiar pe plajele orașului.


Taxele la țigări sunt și ele cele mai ridicate din SUA, 5,85 dolari de pachet, ceea ce majorează prețul unui pachet de țigări la 12 dolari (8,87 euro).

Michael Bloomberg a semnat marți, de asemenea, încă un act normativ care limitează ofertele promoționale și reducerile, fixând prețul minim al unui pachet de țigări la 10,50 dolari (7,76 euro).


În 10 ani la New York, procentul fumătorilor adulți a scăzut de la 21,5 % în 2002 la 14,8 % în 2011, potrivit primăriei. Dar cel al tinerilor rămâne neschimbat din 2007 — 8,5 % — ceea ce a determinat adoptarea acestei noi legi.

Autoritățile speră că ridicarea vârstei pentru cumpărarea țigărilor și a tutunului va reduce cu 55 % tabagismul printre tinerii de 18-20 de ani.


New York-ul dorește să fie un exemplu din acest punct de vedere și să convingă și alte orașe să facă la fel.

Vârsta minimă la care se pot cumpăra țigări în SUA este de 18 ani. Dar în unele state, ea a fost ridicată deja la 19 ani. Iar un orășel din apropierea Bostonului, Needham, cu 28.000 de locuitori, nu a așteptat exemplul New York-ului, ci a ridicat vârsta legală pentru aceasta la 21 de ani încă din 2005.


 

Etichete: fumat new york
abonare newsletter