Actualitate

Jaf cu final de neaşteptat: Închisoare cu suspendare pentru SINCERITATE!

Deși prejudiciul produs de cei doi studenți care au jefuit în vară o benzinărie din Florești este de aproximativ 30.000 de euro, judecătorii clujeni au considerat că poziţia lor sinceră adoptată în cursul procesului şi lipsa antecedentelor penale sunt suficiente pentru o condamnare cu suspendare.

Florin Beniamin Dascălu şi Claudiu Daniel Feher, cei doi studenţi care au jefuit o benzinărie de la ieşirea din localitatea Floreşti în 25 iulie, au fost condamnaţi de către magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca la 3 ani și respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit sentinţei din 10 octombrie a Judecătoriei Cluj-Napoca, prin care cei doi au fost condamnaţi la închisoare cu executare, alături de paznicul Pompei Ionel Baciu, condamnat de asemenea la 3 ani de închisoare cu suspendare, “instanţa va ține seama de poziţia sinceră adoptată, de lipsa antecedentelor penale, de conduita bună a infractorilor înainte de săvârşirea infracţiunii, aceştia fiind studenţi, de atitudinea lor după săvârşirea infracţiunii şi din recuperarea unei părţi substanţiale a prejudiciului, precum şi de faptul că inculpaţii au fost arestaţi  preventiv, privare de libertate care a avut şi menirea de a atenţiona inculpaţii asupra consecinţelor adoptării şi a eventualei menţineri în viitor a unui comportament similar”.


Plan minuţios, bine pus la punct

În baza unei înţelegeri prealabile între cei trei inculpaţi, la data de 25 iulie 2013, în jurul orei 00.10, Claudiu Daniel Feher împreună cu Florin Beniamin Dascălu, în timp ce erau mascaţi, purtând cagule, în loc public, prin ameninţarea cu pistoale-spray cu substanţă iritant lacrimogenă a doi angajaţi ai benzinăriei Agip situată pe DN 1 E 60, la ieşirea din comuna Floreşti, pe direcţia de deplasare Floreşti-Gilău, au sustras dintr-un seif al societăţii suma de 75.710,10 lei, deposedând totodată şi părţile vătămate de două telefoane mobile, mărcile LG Optimus L9, respectiv Samsung Galaxy Mini 2. Apoi cei doi au utilizat jeturi iritant-lacrimogene pentru a-şi asigura scăparea, fiind ajutați și de paznicul Pompei Ionel Baciu, care se afla la locul faptei.      

În vederea comiterii jafului, cu câteva zile înainte cei doi au achiziţionat două cagule, două perechi de mănuşi negre şi un toc de pistol. Aceiaşi doi inculpaţi au făcut demersuri în vederea achiziţionării a două dispozitive în formă de pistol, conţinând gaz iritant-lacrimogen, care le-au fost livrate la domiciliu de către o societate de curierat rapid, preţul achitat fiind de 700 lei. Tot în vederea creşterii şanselor reuşitei jafului, anterior comiterii faptei, Claudiu Daniel Feher s-a deplasat cu autobuzul la benzinăria în care îşi propuseseră să comită faptele, studiind topografia acesteia, observând detaliile şi fotografiind benzinăria din exterior, printre altele în scopul de a observa poziţionarea camerelor de supraveghere.


“Unu” sau “doi”

Potrivit procurorilor clujeni, Pompei Ionel Baciu era de serviciu în interiorul benzinăriei executând paza. Acesta din urmă trebuia să expedieze de pe propriul telefon mobil un mesaj SMS către Claudiu Daniel Feher, mesajul urmând să conţină cuvintele “unu” sau “doi”, în funcţie de numărul de angajaţi ai benzinăriei care s-ar fi aflat la momentul respectiv în încăperea în care se aflau banii, acesta fiind semnalul care semnifica faptul că cei doi autori puteau trece la acțiune. Pe parcursul derulării activităţii infracţionale, pentru a asigura anonimatul autorilor faptei, paznicul urma joace rolul victimei, adoptând un comportament specific, disimulându-şi astfel calitatea de participant. “Inculpaţii au dus strategia mai departe, stabilind ca, la plecarea din benzinărie, aceştia să îl deposedeze pe paznic de propriul telefon mobil, tocmai pentru a spori veridicitatea ipotezei potrivit căreia acesta ar fi, de fapt, victimă a infracţiunii”, se mai arată în sentinţa judecătorilor.

„Nu mişca, ţine mâinile sus”

În ziua de 24 iulie, în apropierea orei 23.30, cei doi tineri s-au deplasat cu un autoturism închiriat, pe un drum lateral situat în apropierea benzinăriei Agip, aşteptând semnalul paznicului. La ora 00.03 a fost expediat un mesaj text, respectiv cuvântul “unu”, astfel că, în jurul orei 00.10, în timpul programului de lucru al benzinăriei, aceştia au pătruns în interiorul benzinăriei, purtând cagule, mănuşi  şi fiind înarmaţi cu dispozitivele în formă de pistol achiziţionate în prealabil, care înfăţişau credibil nişte arme de foc. După pătrunderea în benzinărie, Florin Beniamin Dascălu s-a deplasat către o angajată, ameninţând-o cu pistolul şi cerându-i să se deplaseze către încăperea în care se aflau banii, în timp ce Claudiu Daniel Feher s-a deplasat într-o încăpere unde un alt angajat se afla singur, făcând monetarul şi a început să îl ameninţe pe acesta: “Nu mişca! Ţine mâinile sus!”, solicitându-i să pună banii în geantă. Florin Beniamin Dascălu şi Pompei Ionel Baciu, după despărţirea de Claudiu Daniel Feher, s-au deplasat la Viena, Praga, Oslo, Copenhaga, Berlin, Frankfurt, Milano, Roma, unde l-au contactat pe tatăl unuia dintre ei pentru ca acesta să intermedieze formalităţile pentru ca aceştia să se predea autorităţilor române.


Claudiu Daniel Feher a stat în arest preventiv din 29 iulie şi până în 11 octombrie, iar Florin Beniamin Dascălu şi Pompei Ionel Baciu au fost arestaţi preventiv în 19 august, fiind eliberaţi în 11 octombrie.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter