Actualitate

Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Roma, câștigat de un film românesc

Filmul românesc "Quod Erat Demonstrandum", în regia lui Andrei Gruzsniczki, prezentat în competiţia oficială a celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului de Film de la Roma, a obţinut Premiul Special al Juriului prezidat de regizorul american James Gray.

Realizatorul Andrei Gruzsniczki, prezent la ceremonia oficială de decernare a premiilor, care a avut loc sâmbătă seară la Auditoriumul "Parcul Muzicii" de la Roma, sediul festivalului, i-a mulţumit, emoţionat, juriului pentru "această onoare", scrie Agerpres.

În rolurile principale au fost distribuiţi actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu, Florin Piersic Jr., Virgil Ogăşanu şi Dorian Boguţă. "Quod Erat Demonstrandum" a fost proiectat la Roma în premieră mondială, pe data de 12 noiembrie, fiind primul film românesc prezentat vreodată în competiţia oficială a Festivalului de Film din capitala Italiei, de la fondarea acestuia, în anul 2006.

Pelicula a fost produsă de Velvet Moraru, de la Icon Production.

Este vorba despre cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, care a debutat în 2009, cu "Cealaltă Irina".

"Quod Erat Demonstrandum" a fost selecţionat în competiţia oficială a festivalului de directorul artistic Marco Muller, fostul selecţioner de la Veneţia.

Filmul românesc fusese primit cu multe aplauze, atât la proiecţia pentru presă, cât şi la proiecţia de gală, la care participaseră, în sală, membrii juriului competiţiei oficiale, cineaştii Veronica Chen /Argentina/, Luca Guadagnino /Italia/, Aleksei Guskov /Rusia/, Noemie Lvovsky /Franţa/, Amir Naderi /Iran/, Zhang Yuan /China/ şi, în calitate de preşedinte, regizorul american James Gray.

Acţiunea filmului se petrece la Bucureşti, în 1984, şi povesteşte viaţa unui tânăr matematician, interpretat în mod impecabil de Sorin Leoveanu, care decide să publice o lucrare ştiinţifică într-o revistă americană, fără aprobarea autorităţilor române, provocând o serie de evenimente neaşteptate. "Un film foarte bun, despre viaţa unor tineri intelectuali români în timpul Securităţii lui Ceauşescu, povestit ca un "thriller" implacabil şi ca o teoremă matematică. O poveste despre dragoste, prietenie şi trădare, care demonstrează că nu există decizii importante fără mari consecinţe", a scris cotidianul roman La Repubblica.

Presa din Italia a mai subliniat calitatea imaginii filmului românesc, realizat "într-un alb-negru strălucitor" de cunoscutul şi apreciatul director de imagine Vivi Drăgan Vasile, şi "splendida scenografie", opera lui Cristian Niculescu.

"Quod Erat Demonstrandum" a fost realizat în alb-negru, "o culoare care redă bine "staticul" din filmele româneşti din anii '70 şi '80, imaginea alb-negru aducând un plus în această zonă de film-document despre cum a fost România în epoca lui Ceauşescu", a mai afirmat Andrei Gruzsniczki, realizatorul peliculei româneşti care a cucerit unul dintre cele mai prestigioase premii ale Festivalului Internaţional de Film de la Roma.

 

abonare newsletter