Actualitate

Mitropolitul Ardealului: Păcatele nu pot fi dezlegate pe Internet, spovedania se face doar la preot

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, îi sfătuieşte pe cei care doresc să-şi dezlege păcatele, odată cu începerea Postului Crăciunului, să nu se spovedească pe Internet, ci la preot.

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza

'Intimitatea mărturisirii nu poate fi niciodată înlăturată, pentru că este taina ta cu Hristos. Mărturisirea păcatelor, confesiunea în sine, este întărită de actul sacramental al dezlegării. Deci, preotul lucrul acesta îl face. Cine dă dezlegare pe Internet? Nu suntem împotriva tehnicii şi noi ne folosim de ea, uneori ne deranjează şi ne şi aranjează', a declarat vineri, Mitropolitul Ardealului, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că tocmai pentru această 'intimitate a mărturisirii', Biserica Ortodoxă a renunţat şi ea la spovedaniile publice şi şi-a amintit că atunci când era mic, a participat şi el la o asemenea spovedanie colectivă.

Potrivit acestuia, 'nu e firesc' să ierarhizăm posturile şi să spunem că e nevoie să ne spovedim doar în Postul Paştelui. Mitropolitul Ardealului a adăugat că deşi în Postul Crăciunului se spovedesc 'mulţi oameni', totuşi nu vin la biserici 'atâţia câţi ar trebui.'

Spovedania nu trebuie privită ca un scop în sine, ci ea trebuie dublată de fapte bune, a spus Mitropolitul Laurenţiu Streza.

El consideră Postul Crăciunului 'un post uşor, cu foarte multe rezultate chiar şi pentru novici', care trebuie încercat 'cu bucurie, cu plăcere, de drag, nu punând accentul pe 'nu am voie să fac''. Pentru a ţine Postul Crăciunului, ar trebui 'să fim buni cu noi înşine' şi cu cei din jurul nostru, a mai spus Mitropolitului Ardealului.

Postul Crăciunului, care este închinat marii sărbători a Naşterii Domnului, începe în Biserica Ortodoxă vineri, 15 noiembrie şi ţine până în ziua de Ajun, 24 decembrie, inclusiv, care este zi de post aspru. Anul acesta lăsatul de sec s-a făcut în seara de 14 noiembrie, iar ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât în celelalte zile.

abonare newsletter