monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Spectacol al Teatrul Maghiar din Cluj, apreciat la Seul

Duminică, 3 noiembrie 2013, la Teatrul Towol din Seoul Arts Center, a avut loc premiera spectacolului Moartea lui Danton de Georg Büchner. La premieră au participat în jur de 1 000 de spectatori, iar cele 17 reprezentaţii programate până pe 21 noiembrie 2013 sunt deja Sold Out.

Moartea lui Danton

Adaptarea scenică a fost realizată de András Visky, regia și luminile, de Gábor Tompa, decorul de András Both, iar costumele de Sohhee Han.

Vorbind despre spectacol, Gábor Tompa preciza că discursul său artistic nu s-a axat pe analiza momentului istoric, aşa cum o induce textul, ci pe extragerea esenţei mesajului lui Büchner. Regizorul a mutat acţiunea în contemporaneitate, renunţând la o localizare istorică. „Am păstrat numele personajelor, dar vreau să transmit spectatorilor mesajul universal pe care piesa îl conţine. Aşa că, în loc să povestim numai despre evenimentele istorice, ne-am concentrat în special asupra relaţiilor sau conflictelor dintre personaje.”


Deşi personajul nu există în textul lui Büchner, Gábor Tompa şi András Visky au scris un rol special pentru interpreta de muzică tradiţională coreeană, Lee Jaram, foarte apreciată în Coreea. Lee Jaram joacă rolul Comediantului, în care se comprimă de fapt 30 de roluri, ea jucându-le pe toate acestea. Rolurile principale sunt interpretate de actori coreenei renumiţi: Park Ji-Il (Danton), Yoon Sang-Wha (Robespierre), Lee Jae-Jun (Saint-Just) şi Moon Hyung-Joo (Julie).

 


 

Etichete: gabor tompa seul