monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UPDATE: Procesul lui Dragnea privind fraudarea referendumului, amânat pentru 6 decembrie

Procesul lui Dragnea privind fraudarea referendumului începe vineri

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat vineri pentru 6 decembrie judecarea dosarului în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Începerea procesului, amânată pentru 6 decembrie

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuia să începă vineri judecarea dosarului în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, însă procesul a fost amânat pentru că Dragnea nu s-a prezentat la primul termen, el fiind reprezentat de un avocat.

Proscesul lui Dragnea privind fraudarea referendumului începe vineri

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, informează Agerpres.


Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.


În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie, de primarii şi activiștii de partid.