Actualitate

Raport ONU: Anul 2013, un an al fenomenelor meteo extreme

Anul 2013 a fost marcat de fenomene extreme, după cum a dovedit recentul taifun Hayian, precum și de un nivel record al mărilor, a anunțat miercuri ONU.

Raport ONU: Anul 2013, un an al fenomenelor meteo extreme Raport ONU: Anul 2013, un an al fenomenelor meteo extreme

Potrivit cifrelor provizorii (cele definitive sunt prevăzute pentru martie 2014) difuzate miercuri de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), agenție specializată a ONU, 2013 este pe punctul de a deveni unul din cei zece ani cei mai călduroși de la debutul statisticilor moderne în 1850.

''Nivelul mediu al mării a atins un nou record în martie 2013'', afirmă experții. ''Acest nivel a crescut într-un ritm mediu de 3,3 milimetri pe an /.../, ceea ce este aproape de ritmul de circa 3 milimetri pe an constatat în deceniul 2001-2010 și care corespunde dublului celui înregistrat în sec. al XX-lea, de 1,6 milimetri pe an'', au precizat experții.


Primele nouă luni din 2013 se situează, la egalitate cu 2003, pe locul al șaptelea al celor mai călduroși ani de până acum.

Majoritatea regiunilor au cunoscut temperaturi mai mari decât cea medie, îndeosebi Australia, nordul Americii de Nord, nord-estul Americii de Sud, Africa de Nord și o mare parte din Eurasia.


Perioada ianuarie-septembrie 2013 a fost mai caldă decât cea corespunzătoare din 2011 și 2012, când fenomenul climatic La Nińa a provocat o răcire.

''Nivelul mării va crește în continuare din cauza topirii unor calote glaciare și a unor ghețari. Peste 90 % din căldura suplimentară provenită din gazele cu efect de seră este absorbită de oceane, care continuă să se încălzească și să se dilate de sute de ani'', a declarat secretarul general al OMM, Michel Jarraud, potrivit Agerpres.


Nivelurile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră conținute în atmosferă la nivel mondial au atins noi vârfuri în 2012 și ne așteptăm să ajungă la cote fără precedent din nou în 2013. Aceasta înseamnă că vom avea parte de un viitor mai cald, a subliniat Jarraud.

 

Etichete: taifun meteo
Ultimele Stiri
abonare newsletter