monitorulcj.ro Menu
Actualitate

AVERTISMENTUL preşedintelui Autorităţii palestiniene: Negocierile de pace vor ÎNCETA dacă Israelul nu renunţă la planul de colonizare

Preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas

Preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas a prevenit marţi că "procesul de pace se va încheia" dacă Israelul nu revine asupra apelului său de oferte record pentru aproximativ 20.000 de locuinţe în coloniile evreieşti, conform negociatorului Saeb Erakat.

Erakat a declarat pentru AFP că preşedintele Abbas l-a înzestrat să informeze Cvartetul pentru Orientul Mijlociu şi Liga Arabă că "dacă Israelul nu revine asupra noilor sale decizii de construcţie în colonii, acesta va fi anunţul oficial al sfârşitului procesului de pace".

Negociatorul palestinian a precizat că a început "consultări urgente cu secretarul general al Ligii arabe, comitetul de monitorizare al Ligii arabe şi Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană, ONU)", informează Mediafax.


"Direcţia palestiniană va studia în următoarele ore opţiunea de a se îndrepta către Consiliul de Securitate şi de a adera la organizaţiile internaţionale dacă Israelul nu revine asupra noilor sale decizii de colonizare", a adăugat el.

Mahmoud Abbas s-a angajat în iulie să suspende orice cerere palestiniană de aderare la organizaţiile internaţionale, inclusiv la instanţele judiciare susceptibile de a urmări Israelul, pe perioada celor nouă luni destinate negocierilor de pace.


Statele Unite şi Uniunea Europeană au criticat planurile de construire a unor noi locuinţe în zona E1.

Marţi, Statele Unite şi-au exprimat "surprinderea" în legătură cu anunţul Israelului privind construirea a cel puţin 18.600 de locuinţe în colonii din Cisiordania, Washingtonul cerând "explicaţii" Guvernului israelian.


"Suntem profund îngrijoraţi, am fost surprinşi de acest anunţ şi aşteptăm explicaţii din partea Guvernului israelian", a declarat, potrivit AFP, Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.