Actualitate

Dezastrul din Filipine: 10.000 de morți numai în orașul Tacloban

Puternicul uragan Haiyan care a lovit vineri Filipinele a provocat moartea a circa 10.000 de persoane numai în orașul Tacloban, au anunțat luni Națiunile Unite.

„Autoritățile locale apreciază că aproape 10.000 de persoane și-au pierdut viața numai într-un singur oraș” a subliniat coordonatoarea operațiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos.

Purtătoarea sa de cuvânt a confirmat că aceasta s-a referit la Tacloban, orașul cel mai devastat în urma trecerii taifunului, potrivit AFP, preluat de Agerpres.


ONU anunțase inițial că numărul total al celor decedați poate trece peste 10.000. „În prezent, apreciem că peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața”, afirmase John Ging, director în cadrul biroului de coordonare a operațiunilor umanitare ale Națiunilor Unite, precizând că „numeroase locuri sunt pline cu cadavre”. „Ne așteptăm la mai rău. Pe măsură ce se deblochează accesul spre anumite zone, descoperim tot mai mulți morți”, adăugase el.

Potrivit diplomatului respectiv, aproximativ 660.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuința din cauza furtunii.


Valerie Amos este așteptată la Manila pentru a coordona operațiunile de ajutorare al Națiunilor Unite cu grupuri private.

ONU a deblocat 25 de milioane de dolari din fondurile de urgență, iar Valerie Amos, precum și guvernul filipinez urmează să lanseze marți un apel pentru donații, foarte probabil de mai multe sute de milioane de dolari.


Taifunul Haiyan, unul dintre cele mai violente care au lovit vreodată uscatul, a măturat centrul arhipelagului filipinez cu vânturi de peste 300 de kilometri la oră și o succesiune de valuri uriașe care s-au soldat cu peste 10.000 de morți, potrivit bilanțului provizoriu al autorităților locale.

Etichete: onu morti
Ultimele Stiri
abonare newsletter