Actualitate

FOTO - Iyeoka la Cluj: Muzica tradiţională românească îmi place foarte mult

Artista americană de origine nigeriană, Iyeoka, care va concerta la Cluj-Napoca în data de 7 noiembrie, pe scena Teatrului Național, a susţinut miercuri o conferinţă de presă, unde a povestit despre concertul pe care îl va susţine la Cluj, despre cum a ajuns să fie cântăreaţă, dar şi despre muzica românească.

Iyeoka şi membrii trupei au sosit la Cluj-Napoca, miecuri după amiaza, cu o întârziere de  peste o oră. Din cauza unui accidente rutier, pe când veneau de la Bucureşti înspre Cluj, aceştia au rămas blocaţi în trafic în zona Sebeş-Alba.

„Concertele de la Bucureşti au fost fantastice, am stat trei zile acolo, am avut şansa de a întâlni oameni deosebiţi. Ne-am rugat să ajungem cu bine la Cluj, după cum aţi văzut am întârziat mai bine de o oră, pe drum a fost un accident. Suntem pentru prima dată în România, cel mai aproape de ţara voastră a fost când am cântat în Bulgaria. România este marele nostru final, încheiem turneul cu ţara voastră. Am mai fost în Grecia, Elveţia, Norvegia, Germania, Turcia. Turneul nostru în Europa a fost extraordinar. Ne-a mirat faptul că în Europan am întâlnit mulţi oameni care ne cunoşteau piesele şi cântau cu noi, a fost o experienţă unică, suntem muzicieni de foarte mult timp, în SUA suntem cunoscuţi. Suntem fericiţi să ne încheiem turneul pe 2013 aici. E ceva despre România care îmi pare foarte familiar”, a precizat cântăreaţa.


Aceasta a mai declarat că după concertul de la Bucureşti, jurnaliştii i-au făcut cadou mai multe CD-uri cu muzică românească.

„Muzica românească îmi place foarte mult, am primit patru CD-uri superbe de la jurnaliştii din Bucureşti cu muzică tradiţională românească. În maşină spre Cluj am ascultat Maria Tănase. Suntem recunoscători pentru asta. Este foarte important şi fantastic să ne sincronizăm eforturile de a împărtăşi muzica”, a mai precizat Iyeoka.


Aceasta a povestit cum a ajuns să cânte.

"Când am început să cânt eram farmacistă. În 2007, când mă întorceam de la Miami am realizat că rebuie să mă dedic muzicii, că nu pot să le fac pe amândouă. În 2009 eram în Republica Dominicană când am luat decizia să mă dedic muzicii. Apoi, în 2010 eram pe plajă şi am înţeles că atunci când mă voi întoarce în SUA voi părăsi farmacia. Atunci a fost ultima mea zi de muncă ca şi farmacistă, am decis să mă concetrez asupra muzicii”, a încheiat artista.


Originară din Boston, Statele Unite, Iyeoka are rădăcini nigeriene pe care le exprimă printr-un stil unic, care cuprinde elemente ale muzicii soul, R&B, rock, hip hop şi jazz. Premiată pentru activitatea sa ca poetă şi artistă care a susţinut concerte în întreaga lume, Iyeoka este un om pentru care poezia şi muzica sunt două moduri de a transmite poveşti pline de speranţă, care degajă forţă interioară, şi cântece ce renasc ca daruri emoţionale complexe către publicul cu care comunică, pe teme diverse: iubire, feminitate, cultură, luptă şi relaţii.

Iyeoka a câştigat numeroase premii pentru poeziile sale şi a fost invitată ca performing artist la faimoasa conferinţa TED Global.


Iyeoka vine în România cu piese de pe ultimul său material discografic, "Say Yes", care a adus în premieră mondială conceptul de "album care evoluează". Spre deosebire de albumele tradiţionale, care odată lansate nu se mai modifică, "Say Yes" este o colecţie care, odată cumpărată, se îmbogăţeşte permanent şi oferă acces la noi piese şi conţinut exclusiv marca Iyeoka pe tot parcursul anului.

Iyeoka şi-a început cariera muzicală creând grupul The Rock by Funk Tribe, un colectiv de artişti care a întreţesut poezia ei cu note de jazz, blues, funk şi muzică gospel. În 2004, a lansat un album de poezii-cântece, numit "Black and Blues", şi a început propriile turnee.


Cel mai recent album al ei, "Say Yes", a fost lansat în noiembrie 2010 şi include hituri precum "The Yellow Brick Road Song" (cunoscut ulterior şi de pe genericul serialului "How to make it in America"), "Simply Falling"şi "Say Yes".

Iyeoka este o cântăreaţă a cărei pricepere şi talente vocale lirice reamintesc de Nina Simone, Sade, Lauryn Hill şi Amy Winehouse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter