Actualitate

Cum au ajuns mistreții în Mănăștur?

Primarul Emil Boc a declarat astăzi că porcii mistreți care au fost văzuți ieri prin Parcul Rozelor din Mănăștur şi în zona Calvaria au venit din comuna Ciurila.

Cum au ajuns mistreții în Mănăștur? Cum au ajuns mistreții în Mănăștur?

Primarul a afirmat că acesta este primul caz oficial privind prezenţa mistreţilor în oraş semnalat de clujeni. Cel mai probabil, porcii mistreţi au ajuns în Cluj-Napoca în urma unei partide de vânătoare care a avut loc în Ciurila. “Nu au fost până în acest moment cazuri de mistreţi sesizate oficial în Cluj cum a fost cazul de marţi seara. Pentru prima dată ne-au confirmat şi cei de la Asociaţia Vânătorilor că, probabil, în urma unei vânători care a avut loc în Ciurila, 12 mistreţi din care 3 foarte mari şi 9 mai mici s-au speriat, au luat drumul spre Cluj şi au intrat pe Canalul Morii şi au traversat în Parcul Calvaria. Acolo, noi i-am încercuit şi i-am ţinut vreo trei ore până când am colaborat cu Jandarmeria să monteze garduri metalice pentru a face un culoar prin care să îi scoatem şi să nu se producă panică publică”, a declarat Emil Boc.

Acţiunea de evacuare a mistreţilor a durat trei ore. “Am aşteptat ora 23.00 pentru a închide circulaţia în zonă după plecarea ultimului tramvai şi până la ora 2.00 ne-am ocupat de trimiterea lor pe unde au venit şi au ieşit în condiţii normale în afara oraşului. Am lucrat cu trei scenarii: scenariul 1: paşnic, domestic, de a-i invita politicos să plece de unde au venit şi până la urmă a ţinut acest scenariu, scenariul 2: cu tranchilizante şi scenariul 3: vânătorii aveau poftă de puţină mişcare, dar n-a fost cazul”, a explicat Boc.


Pentru prinderea porcilor mistreți s-au mobilizat jandarmii și câțiva vânători, care au așteptat aseară trecerea ultimului tramvai pentru a închide circulația și au format un culoar pe care au scos mistreții din oraș. Astfel, “vizita” mistreților s-a încheiat fără incidente. Primarul Emil Boc a glumit pe seama acestui incident și a spus că mistreții au fost trimiși la București.

Clujenii care locuiesc în cartierul Gheorgheni spun că în fiecare noapte turmele de porci mistreţi din livada Palacsay intră în Parcul Detunata unde se hrănesc cu ghinde. Mai multe persoane au văzut în ultimele luni turme de câte 10-15 mistreţi în Parcul Detunata.

abonare newsletter