Actualitate

Bill de Blasio este noul primar al New York-ului

Democratul Bill de Blasio a fost ales fără dificultate marţi primar al New York-ului, potrivit mass-media americane.

"Mulţumesc New York City", a postat pe Twitter campania sa, la scurt timp după închiderea secţiilor de votare, cu o fotografie a lui De Blasio, a soţiei sale şi celor doi copii ai lor metişi.

De Blasio îi va succeda miliardarului Michael Bloomberg la 1 ianuarie, aminteşte AFP.

Bill de Blasio, un italo-american de 52 de ani căsătorit cu o afro-americană, cu idei solid ancorate la stânga, l-a zdrobit pe adversarul său republican Joe Lhota, potrivit rezultatelor preliminare oferite de mass-media americană, scrie Agerpres.

De Blasio se defineşte ca un politician apropiat social-democraţiei europene, iar printre promisiunile sale că va face o "schimbare fundamentală" după cei 12 ani ai unui Bloomberg pro-business, se numără construcţia a 200.000 de locuinţe sociale şi o creştere a impozitelor pentru cei cu venituri de peste jumătate de milion de dolari.

Sondajele îl creditaseră cu o victorie zdrobitoare asupra rivalului său republican, cu o marjă de 45 de puncte procentuale. O diferenţă ce îi oferă lui De Blasio un mandat politic puternic, dar şi un buget de circa 50 de miliarde de euro în mâinile acestui politician care nu are niciun fel de experienţă în administraţie, nota pe de altă parte, marţi, ziarul spaniol El Mundo.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter