Actualitate

Procesul preşedintelui destituit Mohamed Morsi a fost amânat

Procesul pentru 'instigare la crimă' al preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, destituit de armată în luna iulie, a fost amânat luni pentru data de 8 ianuarie 2014, notează France Presse.

'Eu sunt preşedintele legitim al Republicii, iar această instanţă este ilegală!', a declarat Mohamed Morsi, primul şef de stat ales democratic în Egipt, care a fost înlăturat de la putere şi arestat la 3 iulie de armată, la câteva zile după ce milioane de egipteni au ieşit în stradă pentru a cere plecarea sa.

După cum au relatat anterior televiziunile locale, judecătorul care a prezidat şedinţa în cazul morţii a şapte manifestanţi, de care este acuzat preşedintele destituit al Egiptului, a suspendat luni audierea din cauza refuzului acestuia de a îmbrăca hainele albe de deţinut, a relatat agenţia de presă RIA Novosti.

Şedinţa, a spus judecătorul, va fi întreruptă până când Morsi va îmbrăca 'hainele în conformitate cu statutul său actual'. În loc de uniforma albă de închisoare, preşedintele islamist care a fost înlăturat acum şase luni de la putere de către armată a compărut în faţa instanţei în sacou şi pantaloni, potrivit Agepres.

Potrivit altor surse, cauza suspendării şedinţei ar fi însă strigătele insultătoare la adresa instanţei din partea adepţilor lui Morsi, aflaţi în sala de judecată. De pe scaunul său de acuzat, Mohamed Morsi a strigat de câteva ori:'Eu sunt preşedintele legitim al ţării!'

În conformitate cu normele existente în legislaţia egipteană, o persoană care urmează să fie condamnată la moarte compare în instanţă în haine roşii de deţinut. Recidiviştii şi persoanele care au mai stat la închisoare poartă uniforme portocalii, în timp ce inculpaţii care compar pentru prima oară în faţa instanţei sunt obligaţi să îmbrace o robă albă.

În astfel de robe au compărut la tribunal foşti responsabili din regimul lui Hosni Mubarak, al cărui proces a avut loc în 2012. Mubarak însuşi, care a condus Egiptul timp de 30 de ani, a apărut în faţa instanţei doar o singură dată îmbrăcat în haine albe de deţinut. La toate audierile ulterioare i-a fost permis să se prezinte în trening sau în haine civile.

Mohamed Morsi şi alţi 14 inculpaţi dintre liderii mişcării Frăţia Musulmană - între care vicepreşedintele Partidului Libertate şi Adevăr (The Freedom and Justice Party), Issam Al-Arian, şi activistul organizaţiei, Mohammad Baltagi - sunt acuzaţi de 'instigare la crimă' în timpul manifestaţiei din 5 decembrie 2012, din faţa Palatului prezidenţial, care a degenerat în violenţe soldate cu cel puţin 7 morţi şi sute de răniţi.
 

Etichete: proces mohamed morsi
Ultimele Stiri
abonare newsletter