Actualitate

Producția mondială de vin este în creștere iar cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România

Amatorii de vin nu au motive de îngrijorare, potrivit specialiștilor, în contextul unei producții mondiale în creștere în 2013, în pofida diminuării suprafețelor cultivate cu viță de vie, transmite vineri AFP, care menționează o redresare spectaculoasă a producției de vin în România, cu +79% în raport cu 2012.

Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), care contrazice temerile exprimate miercuri de bancherii new-yorkezi cu privire la o posibilă penurie și o creștere a prețurilor, producția crește în cazul principalilor producători și va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) în 2013, față de 258 în 2012.

Cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România, unde producția din 2013 este în creștere cu 79% în raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.


În afara Uniunii Europene, se înregistrează o producție în netă progresie. SUA au produs 22 Mhl. Chile atinge 'un nou record cu 12,8 Mhl' potrivit OIV, iar Argentina înregistrează o creștere de 27% (ajungând la 15 Mhl). Noua Zeelandă înregistrează o producție record de 2,5 Mhl, iar Australia ar putea atinge o producție estimată la 13,5 Mhl.

Pierre Genest, director general adjunct al Federației exportatorilor de vinuri și spirtoase (FEVS) din Franța, consideră că a vorbi de 'penurie' este prea mult. 'Dimensiunea viei europene scade, însă în restul lumii crește, iar dacă suprafețele se diminuează, putem spune că evoluțiile tehnologice vor permite creșterea randamentelor, ceea ce va compensa', a declarat el, pentru AFP.


Pe de altă parte, potrivit OIV, consumul tinde să se stabilizeze în 2013.

Ultimele Stiri
abonare newsletter