monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Polemica privind spionajul american se extinde în Asia

Indonezia l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Australiei, a cărui misiune ar fi fost folosită de americani în cadrul unei vaste reţele de spionaj internaţional care a generat, de asemenea, nemulţumirea Chinei.

Polemica privind spionajul american se extinde în Asia - sursa foto: telegraph.co.uk

Ambasadorul australian Greg Moriarty a avut o scurtă întâlnire în cursul dimineţii cu un oficial de rang înalt al Ministerului pentru Afaceri Externe la Jakarta. "A fost o reuniune bună", a declarat el presei, care îl aştepta la ieşire.

Diplomatul era convocat după afirmaţiile revistei germane Der Spiegel şi ale cotidianului australian The Sydney Morning Herald (SMH), potrivit cărora ambasadele australiene în Asia au fost folosite de serviciile de informaţii americane pentru a intercepta date, în special pe Internet.


Acest sistem face parte dintr-o vastă reţea internaţională de spionaj dezvăluită de Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei de Securitate Naţională americană (NSA), şi care generează o polemică între Europa şi Statele Unite.

Indonezia a protestat vehement, joi, calificând drept "total inacceptabilă" posibila folosire, în calitate de bază de spionaj, a ambasadei Australiei, "o ţară vecină prietenă".


Jakarta a protestat vehement miercuri, după alte informaţii apărute în SMH şi Der Spiegel, care vorbeau despre un sistem de spionaj instalat în cadrul ambasadei americane în Indonezia.

Potrivit SMH şi Der Spiegel, 90 de misiuni diplomatice americane ar fi adăpostit echipamente de interceptare de date, între care în China, Malaysia, Indonezia sau Thailanda.


Beijingul şi-a exprimat "îngrijorările grave"

"Cerem Statelor Unite clarificări şi explicaţii", a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, scrie Mediafax.


"Cerem ca misiunile diplomatice prietene şi personalul lor în China să urmeze la literă tratatele internaţionale ... şi să nu participe la vreo activitate care ar putea ameninţa securitatea şi interesele Chinei", a adăugat ea.

Malaysia a cerut "clarificări" din partea ambasadei australiene


Thailanda a calificat în schimb ca fiind "fără fundament" informaţiile apărute în presă, în timp ce un purtător de cuvânt al Guvernului din Cambodgia nu a văzut nimic nou în această situaţie.

"Statele Unite folosesc de multă vreme sisteme de supraveghere electronică. Nu este o surpriză pentru noi", a declarat Khieu Kanharith.

Secretarul de Stat american John Kerry a recunoscut, joi, pentru prima dată că Statele Unite au mers uneori "prea departe".

"În unele cazuri, vă mărturisesc, aşa cum a făcut-o şi preşedintele (american Barack Obama), unele dintre aceste acţiuni au mers prea departe şi noi ne vom asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla pe viitor", a recunoscut Kerry, justificând aceste practici prin necesitatea combaterii terorismului.

 

Etichete: asia spionaj