monitorulcj.ro Menu
Actualitate

ALERTĂ ALIMENTARĂ: 4 tone de carne de pui cu suspiciune de salmonella, într-un supermarket din Cluj!

O cantitate de patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi şi retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca a fost pusă sub sechestru, miercuri, de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, existând suspiciunea infestării cu salmonella.

Directorul DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat, miercuri, că urmează să fie luate probe din carne pentru analiză, în vederea confirmării sau infirmării suspiciunii.

"Inspectorii DSVSA Cluj au pus, miercuri, sechestru pe o cantitate de patru tone de carne de pui care a fost retrasă de la consum de la un supermarket din Cluj-Napoca. Cei de acolo ne-au cerut să eliberăm documente în vederea neutralizării cărnii, au vrut să o ducă la Protan Dej pentru a fi distrusă. Există suspiciunea că ar fi fost infestată cu salmonella. Joi vom lua probe pentru analiză, iar rezultatul îl aşteptăm în patru zile. Carnea a provenit de la Avicola Călăraşi", a spus Pivariu, citat de Mediafax.


Potrivit acestuia, în cazul în care se va confirma suspiciunea de salmonella, se va emite o alertă naţională.

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanţilor ANSVSA.


Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la "un lanţ de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări toată ţara în lanţul de supermarket-uri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.


"Verificăm tot ce înseamnă carne de pasăre, pe lanţul de distribuţie", a mai spus Mănăstireanu, care a precizat că rezultatele finale ale controalelor vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

Potrivit ANSVSA, până în acest moment, au fost retrase aproximativ 7.350 de kilograme de carne de pasăre în Bucureşti şi alte 6.200 în Braşov.


Preşedintele ANSVSA a subliniat că, în urma verificărilor făcute până în prezent, nu au fost depistate loturi de carne cu salmonella periculoasă pentru om.

Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călăraşi, că atât abatorul, cât şi ferma societăţii sunt "în lichidare".


El a adăugat că, în cazul descoperirii unor păsări infestate cu salmonella, acestea sunt sacrificate, conform normelor în vigoare.

Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare.

"În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi. Dată fiind situaţia furnizorului Avicola Călăraşi, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine şi stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienţilor Selgros calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate", a mai precizat compania, într-un comunicat de miercuri.

Selgros a mai informat că "fiecare lot (de carne - n.r.) livrat este atent verificat şi, în cazul în care sunt constatate nonconformităţi, este returnat la furnizor sau trimis unităţilor abilitate".

Una dintre firmele implicate în dosarul de evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lanţ de hypermarketuri "cantităţi importante" de carne alterată, adusă în paleţi în care erau şi "excremente de rozătoare", aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.

"SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de came de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar, în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)", se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.