monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Schimbarea orei ne dă peste cap. Creşte riscul de infarct, iar rata sinuciderilor devine mai ridicată

Deşi dormim cu o oră mai mult, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă îi poate afecta pe unii dintre noi. Medicii spun că această schimbare aduce insomnii, depresii și crește riscul de infarct.

Schimbarea orei ne dă peste cap

Potrivit România TV, schimbarea orei ne dă peste cap ritmul de zi cu zi şi ne afectează sănătatea timp de două săptămâni, atât cât durează adaptarea completă a organismului.

În această perioadă am putea resimţi o stare permanentă de oboseală şi vom fi lipsiţi de energie. Pe de altă parte, noaptea mai lungă nu înseamnă altceva decât o predispunere la depresie, iar cei care suferă deja de pe urma acestei afecţiuni devin şi mai sensibili. Tocmai de aceea, numărul sinuciderilor creşte în perioada imediat următoare schimbării orei.


De asemenea, în primele zile de la modificarea orei creşte riscul de infarct, cu până la 10 la sută.

De altfel, din aceste motive au fost ţări care au renunţat la schimbarea orei, Rusia şi Ucraina în 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală au renunţat încă din anul 2000, mai scrie România TV.


Vă reamintim, România a trecut de la ora de vară la ora legală oficială standard, denumită de mulţi şi drept "ora de iarnă", în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile fiind date înapoi cu o oră.

Etichete: ora de iarna romania