Actualitate

Ministerul Culturii vrea să recupereze steagul de luptă al lui Avram Iancu

Steagul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu a fost retras din licitaţia organizată de Artmark marţi în Capitală, după ce Ministerul Culturii a solicitat să participe la procedura de achiziţie a acestui lot, au declarat reprezentanţii casei de licitaţii

„Pe de o parte datorită rugăminţii Ministerului Culturii de a-i da posibilitatea finalizării procedurilor interne şi obţinerii de fonduri pentru a participa la achiziţie, pe de altă parte date fiind neclarităţile de ultimă oră cu privire la regimul juridic asupra proprietăţii steagului, casa a decis amânarea vânzării lotului 60”, au anunţat reprezentanţii Artmark.

Steagul a fost anunţat în licitaţie cu un preţ de pornire de 10.000 de euro. Potrivit catalogului sesiunii, piesa rară de colecţie a fost scoasă la vânzare de un colecţionar din străinătate.


Drapelul, realizat din pânză de mătase şi broderie din fir de argint, reprezenta steagul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu. Partea centrală, realizată din pânză pictată pe ambele feţe, ilustrează apelul la protecţia divină prin invocarea unor figuri ale Panteonului ortodox, grupate în jurul Mântuitorului. Marginile steagului sunt decorate în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru.

Peste 150 de obiecte de colecţie, fragmente din viaţa familiei regale sau a aristocraţiei vremii, majoritatea cu valoare muzeală, fac obiectul celei de-a treia ediţii a licitaţiei Artmark „România Regală” de marţi.

abonare newsletter