Actualitate

Miliarde de insecte au împerecheri homosexuale "accidentale"

Împerecherea insectelor cu reprezentanții ai aceluiași sex este de fapt accidentală, deși până la 85% dintre masculii de insecte au raporturi homosexuale, au conchis oamenii de știință care au cercetat tendințele de împerechere a miliarde de insecte.

Potrivit unui studiu, gândacii sunt atât de grăbiți să se împerecheze încât nu mai apucă să identifice sexul unui potențial partener și de multe ori au loc împerecheri între insecte de același sex., notează The Independent.

Studiul, publicat de doctorii Inon Scharf de la Universitatea din Tel Aviv și Oliver Martin de la ETH Zurich în Journal of Behavioral Ecology and Sociobiology, a descoperit că păianjenii și insectele nu au evoluat pentru a discrimina în mod corespunzător în alegerile de împerechere.


Ei au analizat studii din trecut despre 110 de specii de insecte și păianjeni masculi și au constatat că nu există niciun avantaj evolutiv al homosexualității insectelor, spre deosebire de cea a păsărilor și a unor mamifere.

"Nu este clar ce rol joacă evoluția în această situație curioasă. La fel ca și în cazul comportamentului heterosexual, este nevoie de timp și de energie și poate fi periculos — și (în plus) nu are potențialul câștig al procreării", au remarcat autorii.


"Insectele și păianjeni se împerechează rapid și murdar", a declarat dr. Scharf, înainte de publicarea studiului la 21 octombrie. "Costul de a aloca timp pentru a identifica sexul partenerului de împerechere sau costul ezitării par să fie mai mari decât costul de a face unele greșeli", a adăugat el.

În cadrul studiului, cercetătorii susțin că raporturile homosexuale ale insectelor au loc pentru că masculii păstrează feromoni de la împerecheri anterioare cu alte femele, iar acest lucru ar putea atrage un mascul la alt mascul.


"Comportamentul homosexual poate fi genomic legat de a fi mai activ, de a căuta mai bine mâncare, sau de a fi un competitor mai bun", a adăugat Dr. Scharf. "Prin urmare, chiar dacă greșirea sexului partenerului de împerechere nu este o trăsătură de dorit, ea face parte dintr-un pachet de trăsături care le face pe insecte mai bine adaptate per ansamblu", a precizat el.

Etichete: studiu
abonare newsletter