monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UPDATE Traficul în faţa Prefecturii Cluj, deblocat în urma negocierilor dintre jandarmi şi protestatari

Peste o mie de persoane protestează, duminică seară, în Cluj-Napoca, faţă de proiectul de la Roşia Montană, manifestanţii scandând "Nu cedăm, nu capitulăm" şi "Pungeşti-Roşia, vine revoluţia.

UPDATE Traficul în faţa Prefecturii Cluj, deblocat în urma negocierilor dintre jandarmi şi protestatari

Traficul rutier în faţa Prefecturii Cluj, blocat, duminică seară, de protestatarii faţă de proiectul de la Roşia Montană, a fost deblocat, în urma negocierilor dintre jandarmi şi manifestanţi.

 Jandarmii i-au somat pe protestatarii care au blocat traficul, duminică seară, în faţa Prefecturii Cluj să părăsească partea carosabilă, avertizând că vor folosi forţa deoarece acţiunea manifestanţilor este ilegală.


 În zona Prefecturii Cluj au fost aduşi câteva zeci de scutieri şi jandarmi, aceştia fiind pregătiţi să intervină în forţă pentru deblocarea traficului.

 Un negociator din partea jandarmilor a discutat cu protestatarii şi i-a convins să deblocheze traficul şi să părăsească zona din faţa Prefecturii. În timpul negocierilor s-a scandat "Fără violenţă", "Nu cedăm, nu capitulăm", "Ruşine să vă fie", "Jandarmeria apară hoţia".


 Traficul rutier în faţa Prefecturii a fost reluat după aproximativ o oră şi jumătate, iar la ora transmiterii acestei ştiri câteva zeci de protestatari au plecat în Piaţa Avram Iancu, unde continuă protestul.

 

UPDATE Câteva sute de protestatari au blocat traficul în faţa Prefecturii Cluj

 Câteva sute de protestatari faţă de proiectul de la Roşia Montană au blocat traficul, duminică seară, în faţa Prefecturii Cluj, unde un grup de instrumentişti ai Filarmonicii Transilvania, Operei Române şi Operei Maghiare s-a alăturat acţiunii şi susţin un spectacol, o parte din manifestanţi dansând.


Protestatarii au ajuns în faţa Prefecturii Cluj, venind în marş, după ce au trecut pe la Gară şi prin Piaţa Mihai Viteazu, scandând "Jos Guvernul", "Veniţi cu noi", "Strada e a noastră, cianura e a voastră", "Aurul moţilor, nu al hoţilor", "Nu cedăm, nu capitulăm"..

 Ajunşi în faţa Prefecturii, manifestanţii, al căror număr a mai scăzut, rămânând câteva sute, au blocat traficul rutier, iar un grup de instrumentişti ai Filarmonicii Transilvania, Operei Române şi Operei Maghiare din Cluj-Napoca s-au alăturat acţiunii şi susţin un spectacol. Ei au cântat imnul naţional, dar şi piese de muzică populară şi din repertoriul internaţional.


UPDATE: Cele peste o mie de persoane care protestează, la Cluj-Napoca, faţă de proiectul de la Roşia Montană, au blocat traficul rutier în centrul oraşului, iar manifestanţii nu mai sunt însoţiţi de jandarmi, ci doar de poliţişti.

 După ce au protestat aproximativ două ore în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, manifestanţii au pornit într-un marş spre gară, scandând "Noi nu suntem o naţie de sclavi", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană" şi "Vrem natură, nu cianură".

 Protestatarii de la Cluj-Napoca au blocat traficul în centrul oraşului; nu sunt însoţiţi de jandarmi


 Protestatarii au blocat traficul rutier în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Regele Ferdinand din centrul oraşului, iar aceştia nu mai sunt însoţiţi de jandarmi, ci doar de poliţişti şi de agenţi de la Poliţia Rutieră, care deviază traficul pe şosele laterale.

 Jandarmii i-au supravegheat pe manifestanţi pe parcursul acţiunii din Piaţa Unirii. Reprezentanţii foreţelor de ordine au spus că au primit ordine să nu-i însoţească pe protestatari şi la marşul prin oraş.

Protestatarii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte pe care scrie "Române, acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă", "Vrem natură, nu cianură", "Barbu, mercenarul Goldului împotriva patrimoniului".

 De asemenea, ei scadează "Fără violenţă", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Demisia", "Nu cedăm, nu capitulăm", "Pungeşti-Roşia vine revoluţia".

 Unul dintre participanţii la protest a citit "proclamaţia" de la Cîmpeni, de sămbătă, şi a criticat declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la "linia roşie" care ar fi depăşită la anumite proteste.

 La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii urmează să plece în marş, spre gară.

 Proteste similare au loc, duminică seară, şi la Bucureşti şi Abrud.