Actualitate

Oana Pellea: “Excelența îi aparține lui Amza în totalitate”

Oana Pellea, care alături de Amza Pellea va fi distinsă cu Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, a vorbit ieri la Cluj despre caracterul excepțional al tatălui ei.

Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care marele actor l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional.

Actrița a povestit în deschiderea conferinței de presă ce înseamnă pentru ea acest premiu.


“Cea mai onorantă distincție a fost cea primită din partea Majestății Sale Regele Mihai, care m-a decorat. Am mai avut premii multe, însă acest premiu pe care o să-l primesc la Comedy Cluj îmi este cel mai drag. Până acum am luat premii singură, acum însă sunt în cuplu cu iubirea vieții mele, tatăl meu. E mai mult de mult decât onorant. Când am aflat decizia festivalului de a acorda acest premiu, automat am spus că premiul o să-l împărțim, excelența îi aparține lui Amza în totalitate”, a precizat Oana Pellea.

Ea a povestit apoi despre Cluj și ce înseamnă pentru ea orașul de pe Someș. “E o parte de țară pe care o iubesc foarte tare, o simt foarte aproape și aici sunt foarte mulți oameni cu care am lucrat, pe care îi respect. Aici în Cluj aveţi, după părerea mea, teatrul vârf de lance din România – Teatrul Maghiar, dar bineînţeles şi Teatrul Naţional. E onorant”, a spus ea.


Actrița a vorbit apoi despre importanța acestui trofeu. “În ianuarie împlinesc vârsta la care el a plecat dintre noi și dacă luaţi cele două CV-uri nu se pot compara. El a muncit de 10 ori mai mult ca mine și a avut și mai multe realizări. Dar aşa cred că e de bun simţ să-i lăsăm excelenţa lui şi eu să-mi văd de treabă și fac totul cât de bine pot”.

“L-am descoperit pe Amza după ce a murit”

Întrebată ce ar zice tatăl său dacă ar vedea sălile pline la proiecțiile sale, cum s-a întâmplat joi seara la Nea Mărin, Oana Pellea a mărturisit că ar fi extrem de uimit. “Amza știa foarte bine ce face şi unde se poziţionează, dar nu a crezut niciodată că lumea va mai vorbi despre el. Sunt foarte bucuroasă că premiul vine anul acesta, când se împlinesc 30 de ani de când el nu mai este. Nu şi-ar fi închipuit niciodată aşa ceva. Era de o modestie extraordinară.  Chiar cred că măiestria unui artist e foarte strâns legată de calitatea sa umană. Amza înainte de toate a fost un om extraordinar, un fenomen uman. Asta s-a reflectat în el ca artist, dar fără calitatea sa umană, fără modestia sa reală, nu s-ar mai fi vorbit de el după 30 de ani. Și eu încă râd când mă uit la Nea Mărin, e sufletul meu acolo. (...) Ceea ce este extraordinar e că tinerii râd şi îl adoră pe Amza. Tineri care nici nu erau pe acea vreme, poate nici părinţii lor. Îl adoră pentru că după acest ecran, după peliculă există ceva, o calitate extraordinară a unui om fabulos şi un artist fabulos. Eu l-am descoperit pe Amza după ce a murit. Cât a trăit a fost tati, dar după aceea l-am descoperit. Când eram pe scenă mi-am dat seama faţa cui sunt şi mândria şi respectul de a fi fiica sa”, a povestit actrița.


Ea a explicat apoi cum a devenit tatăl său unul dintre cei mai emblematici actori români. “Valoarea sa enormă e dată de existenţa celor două planuri: excelența în comedie, dar şi excelenţa sa în dramă. Pentru că o faţetă fără alta n-ar fi putut exista, numai aşa îl vedem că pe un actor major. I-a fost frică toată viaţa că va rămâne în conştiinţa oamenilor doar prin Nea Mărin, l-ar fi durut foarte tare, pentru că e doar o faţetă a sa”.

“Am trăit într-o casă în care s-a râs foarte mult“

În continuare actrița a vorbit despre caracterul lui Amza Pellea. “Tata era un om foarte optimist, tonic, nu l-am văzut niciodată încruntându-se la nimeni, şi nu putem spune că a trăit într-o epocă plăcută, chiar deloc. Ne făcea foarte tare să râdem, am crescut şi am trăit într-o casă în care s-a râs foarte mult, cu oameni care au ştiut să-şi facă viaţa frumoasă, şi care au înţeles că viaţa ne-o facem singuri. Am trăit într-o familie excepţională“, a spus ea.


Despre noile generații de artiști, Oana Pellea a avut doar cuvinte de laudă.

“Generația de tineri actori care vine este excepțională, iar cei care au acum 22-27 de ani sunt foarte buni, foarte dăruiți, absolut remarcabili. Iar din acest punct de vedere, putem sta liniștiți față de ceea ce vine. Problema e ce facem noi ca societate pentru talentele acestea, ce le oferim. Sunt mulţi care vin să schimbe lumea, dar până la urmă îi schimbă lumea pe ei. Nu de talent ducem lipsă. Eu le doresc generaţiilor care vin să înţeleagă ceea ce eu afirm, că fără un caracter şi fără o conduită nu vor reuşi. Pentru că poţi aplauda un talent mediocru, însă lumea nu-şi va da jos niciodată haina de pe el pentru actor, cum o făceau pentru Amza. El simţea publicul. Când lucra cu studenţii, ca să-i pună pe ei în valoare stătea cu spatele la public, să nu le fure lor audienţa. Lucrurile astea sunt din ce în ce mai rare din păcate.”


“Valoarea unui rol în comedie îl dă tușa de umanitate și partea de dramatic”

Actrița a vorbit și despre rolul din filmul care a fost prezentat în această seară în cadrul festivalului. “Distribuția mea în "I really hate my job" a fost o mare surpriză pentru mine pentru că a fost primul rol de comedie într-un film. În teatru am mai avut ocazia şi îmi place foarte tare. Nu fac distincție foarte clară între ce nu-mi place să fac, dramă sau comedie. E ca în viață, între lacrimă și râs, şi cred că valoarea unui rol în comedie îl dă tușa de umanitate și partea de dramatic şi invers. Scenariul este foarte inteligent, foarte cu haz, cu de toate. Mi-a făcut mare plăcere să-l lecturez, am râs singură citindu-l. E un personaj cu multe nuanțe. Celălalte actrițe din film sunt fabuloase, am avut o relație extraordinară cu ele. Toată lumea credea despre mine că sunt siciliană, ăsta a fost marele compliment, la fel cum cel mai mare compliment la premierea <> a fost că nu m-a recunoscut nimeni”, a glumit actrița.

”România colcăie de talent”

Oana Pellea a evitat să dea numele regizorului preferat, ca să nu supere pe nimeni: “Îmi doresc să lucrez cu un regizor bun. Cel mai bun regizor pentru mine este cel care mă obligă să scot la suprafață ceva ce eu nu știam despre mine, asta îmi doresc atât în teatru cât şi în film. Îmi doresc să mă pună să sar atât de sus, sau atât de în interiorul meu, încât să-mi revelez eu noi concepte. Important e ca regizorul să te oblige să sari și mai sus”, a precizat ea.

Întrebată dacă mai există actori buni, care să se dăruiască cu atâta convingere la fel ca și tatăl său, actrița a spus: “Da, au fost, mai sunt şi mai vin, din tânăra generaţie. Copiii aceştia pot să zboare foarte sus. De aceea e dramatic, că nimeni nu are dreptul să le taie aripile. România colcăie de talent”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter