Actualitate

Balerinii de la Opera Română, premiaţi de comunitatea clujeană cu al 13-lea salariu

Un grup de clujeni care au dorit să-şi păstreze anonimatul au donat, impresionaţi de situaţia financiară dificilă a membrilor corpului de balet, suma de 50.000 lei pentru a le asigura acestora cel de-al 13-lea salariu, dar şi pentru organizarea unei reprezentaţii care să poată fi oferită gratuit comunităţii.

Spectacolul de balet este intitulat Anotimpurile şi va fi desfăşurat pe data de 18 octombrie 2013, ora 18.30 la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

„Contextul este unul dictat de măsura luată de Guvernul României, în anul 2010, prin care s-au diminuat salariile bugetarilor cu 25% și totodată s-a anulat al 13-lea salariu. Această decizie a transformat corpul de balet al ONRC în cea mai defavorizată categorie bugetară din România, o categorie care, spre deosebire de medici, profesori, contabili etc, este lipsită de posibilitatea de a obține venituri suplimentare din practicarea meseriei lor”, explică organizatorii evenimentului.


Iniţiativă în premieră

„Iniţiativa a plecat de la un grup de sponsori care au aflat de problemele financiare ale balerinilor. Ei ne-au căutat şi au cumpărat un spectacol în stagiune, oferind ca plată balerinilor 1.000 de lei pentru reprezentaţie, echivalentul celui de-al 13-lea salariu. Accesul la spectacol este gratuit şi se face pe baza unui bilet fără valoare, dar cu loc, care poate fi ridicat de la Agenţia de Bilete a Teatrului. Momentan nu mai sunt locuri disponibile, dar joi vor fi eliberate încă 50-100 de bilete”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Sabin Mircea Rus, purtătorul de cuvânt al Operei clujene.

„Este o premieră, un exemplu din partea comunităţii, un demers care se doreşte a fi continuat şi anul viitor”, a adăugat Rus.


Artă pe salariul minim

Reprezentanţii Operei Maghiare, recunosc că se confruntă cu aceeaşi problemă. „Există salarii groaznice şi în cazul Operei noastre. Ne este jenă să semnăm un contract cu salariul brut de 700-800 lei, dar artiştii acceptă netul de 610 lei.  Şi asta pentru că asta ştiu să facă şi asta le place” declara recent şi Aron Kosztan, directorul adjunct al Operei Maghiare de Stat Cluj,  într-o conferinţă de presă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter