Actualitate

Mai mulți morți și un milion de persoane evacuate din cauza ciclonului Phailin

Estul Indiei a continuat duminică dimineață să fie lovit de vânturile și precipitațiile aduse de cel mai puternic ciclon din această țară din ultimii 14 ani, câteva persoane pierzându-și viața și aproape un milion fiind evacuate de pe coastă, relatează AFP.

Ciclonul Phailin Ciclonul Phailin

"Avem confirmarea a trei decese (în statul Orissa)", a declarat duminică, pentru AFP, Pradipta Kumar Mohapatra, responsabilul de operațiunile de salvare din acest stat. În Orissa, circa 860.000 de persoane au fost evacuate, a adăugat el. Alte o sută de mii de persoane din statul vecin Andrah Pradesh au fost de asemenea evacuate, au indicat, sâmbătă, autoritățile.
Anterior, o sursă guvernamentală a evocat un număr de șase morți în total, în Orissa și Andrah Pradesh, statele cel mai afectate de ciclon. Forța de intervenție în caz de catastrofe naturale, NDRF, care este în subordinea armatei, a trimis 1.200 de militari în Orissa și 500 în Andhra Pradesh. "Imediat ce furia ciclonului se va calma, oamenii noștri își vor începe munca", a declarat presei Krishna Chaudhary, director general al NDRF.
Pagubele umane și materiale vor fi evaluate cu adevărat abia în cursul zilei, însă directorul general al serviciului meteorologic indian, L.S. Rathore, a indicat că ciclonul a fost violent în special pe o porțiune de 150 de km de-a lungul coastei. Ministrul de interne, Sushilkumar Shinde, a subliniat sâmbătă că operațiunile de evacuare s-au derulat înainte de venirea ciclonului, reprezentând una din cele mai importante acțiuni de deplasare a unei populații organizată vreodată în țară.
În Bengalul de Vest, statul vecin, hotelurile de coastă au fost evacuate. În orașul de coastă Gopalpus (Orissa), sute de locuitori îngroziți au petrecut noaptea în adăposturi improvizate în școli și clădiri publice.
Guvernul din Orissa, stat cu 40 de milioane de locuitori, și-a fixat ca obiectiv 'zero victime' și evacuarea completă a locuitorilor din zonele cu cel mai mare risc.
În 1999, un ciclon care a lovit coasta de est a Indiei a cauzat moartea a peste 8.000 de persoane.

Etichete: victime india
Ultimele Stiri
abonare newsletter