monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Traseu spectaculos al flăcării olimpice, prin Rusia

Rusia va găzdui Jocorile Olimpice de iarnă, la începutul anului viitor, în perioada 7-23 februarie, la Soci.

Traseu spectaculos al flăcării olimpice, prin Rusia

Flacăra Jocurilor Olimpice a călătorit miercuri cu metroul din Moscova, înainte de a părăsi capitala Rusiei pentru a-şi începe periplul pe teritoriul acestei ţări. Purtătorii torţei au transportat flacăra într-o lampă specială, precizează agenţia RIA-Novosti. Înainte de a părăsi Moscova, flacăra olimpică va mai ajunge în vârful turnului televiziunii Ostankino şi va trece prin zona care a găzduit JO de vară din 1980, desfăşurate în capitala rusă.

Preşedintele Vladimir Putin a dat duminică startul ştafetei flăcării olimpice, care urmează să parcurgă 65.000 km, cu ajutorul a 14.000 de alergători, traversând 130 de oraşe şi 83 de entităţi federale din Rusia.


Traseul torţei va fi un omagiu adus Rusiei, cea mai mare ţară din lume, flacăra urmând să ajungă în zone îndepărtate precum Siberia, pe cel mai înalt multe rus (Elbrus, 5.642 m) şi chiar pe fundul celui mai adânc lac al lumii, Baikal, cu o adâncime de 1.700 m.

Alergătorii vor purta torţa în cea mai mare parte a timpului, însă în anumite cazuri aceasta va călători cu automobilul, trenul, avionul şi chiar în troika, tradiţionala sanie rusă.


Punctul culminant al ştafetei va fi pe 9 noiembrie, când torţa va ieşi pentru prima oară în spaţiul cosmic, în mâinile a doi astronauţi rusi, cu ocazia unei escale pe Staţia Spaţială Internaţională.

După 123 de zile de călătorie torţa va ajunge pe Stadionul Olimpic din Soci, în 7 februarie 2014, când va avea loc ceremonia de deschidere a celei de-a 22-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă.