Actualitate

Raed Arafat: rezidenţii nu vor mai fi selectaţi pe baza mediei de absolvire

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății dr. Raed Arafat a anunțat duminică, la Târgu Mureș, că se va gândi la un alt mecanism de selecţie a rezidenţilor.

Raed Arafat a declarat că se va renunța la selecția rezidenților pe baza mediei de absolvire. “Vom renunța cu siguranță. Deci asta este un lucru sesizat de mai mulți studenți și într-adevăr au dreptate în acest sens pentru că nu putem să luăm notele din timpul facultății, mai ales acum pentru cei din anul VI, V, IV și să spunem că notele voastre vor fi calculate. De aici trebuie să fie clar că trebuie să fie alt mecanism pe care să îl discutăm, dar nu pe notele anilor de la facultate”, a declarat secretarul de stat, citat de Agerpres. El a adăugat că dacă se va menţine selecţia în funcţie de media de absolvire vor apărea diferențe între facultăți şi “nu o să mai putem compara toți studenții egal între ei și vor fi diferite nedreptăți. Vom discuta, vom vedea care sunt punctele de vedere ca să revenim asupra acestui punct din ordonanță. Proiectul e pe site, avem dezbatere până în 30 octombrie oficial, dar o să facem cât mai rapid, în următoarea săptămână, 10 zile, discuții cu studenții, ca să venim cu varianta a 2-a să o punem pe site, după discuțiile cu dânșii”.

Potrivit secretarului de stat, prin acest proiect de act normativ privind rezidențiatul se încearcă flexibilizarea sistemului, astfel încât rezidentul să poată avea posibilitatea de a alege specializarea pe care o dorește. “Poate că el vrea să fie chirurg generalist și se trezește că este dermatolog și asta pentru că la repartiție nu a prins un loc. Asta încercăm să îi lăsăm, în prima fază, să meargă după ceea ce doresc ei și să flexibilizăm acest lucru ca să îi descoperim pe cei care doresc să facă un lucru și să fie încurajați să îl facă. E de fapt o flexibilizare, decât o restricționare”, a subliniat Arafat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter