monitorulcj.ro Menu
Actualitate

TRAGEDIE: Peste 130 de morți și 200 de dispăruți după ce o ambarcațiune a naufragiat lângă Lampedusa

Lampedusa a cunoscut joi cea mai gravă tragedie a imigraţiei din ultimii ani când peste 130 de migranţi au murit şi alţi 200 sunt daţi dispăruţi în urma naufragiului unei ambarcaţiuni în apropiere de mica insulă siciliană.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Conform autorităţilor, nava plecată din Libia transporta între 450 şi 500 de imigranţi şi doar în jur de 150 au fost salvaţi, ceea ce sporeşte teama faţă de un bilanţ al victimelor mult mai ridicat.

"Nu mai este loc nici pentru vii, nici pentru morţi", a declarat, bulversată, primarul din Lampedusa, Ginsi Nicolini. "Este o oroare, o oroare: aduc în continuu corpuri", scrie Mediafax.


Cel puţin 40 de noi cadavre au fost descoperite de către scafandrii pazei de coastă, înăuntrul şi în jurul ambarcaţiunii care se află răsturnată la o adâncime de 40 de metri. Presa vorbea de o sută de corpuri dintre care multe de femei şi copii, ridicând bilanţul anterior de 93 de morţi.

"Este tragic să vezi corpurile copiilor", a declarat pentru televiziunea Sky TG24 Pietro Bartolo, un resposabil sanitar din insulă, foarte emoţionat. Lampedusa "nu are suficiente sicrie" şi a fost nevoită să le aducă cu avionul, a declarat el.


Roma a decretat vineri "doliu naţional" şi un minut de reculegere va fi ţinut în toate şcolile precum şi înaintea tuturor meciurilor de fotbal din campionat.

Vicepremierul Angelino Alfano, sosit la faţa locului, a făcut precizări privind circumstanţele dramei. Imigranţii, majoritatea somalezi şi eritreeni, au plecat de pe coastele libiene. Accidentul s-a produs "la 0,3 mile nautice (550 de metri) de coastă", a declarat acesta.


Ambarcaţiunea de pescuit a început să ia apă şi "de teamă că se va scufunda, imigranţii au dat foc unei pături (pentru a atrage atenţia, n.r.), însă aceasta a provocat un incendiu, iar apoi nava s-a răsturnat", conform lui Alfano.

Un pescar, Rafaele Colapinto, a explicat pentru Sky TG24 că a venit în ajutorul migranţilor. "Am văzut un ocean de capete, a durat o jumătate de oră pentru a îi lua pe fiecare pentru că erau alunecoşi din cauza combustibilului".


În port sunt aliniate corpurile, învelite în saci mortuari verzi. Din lipsă de loc, acestea au fost apoi transportate într-un hangar din aeroportul insulei.