Actualitate

Ce procent din daună este acoperită de CASCO în caz de accident pe zăpadă, fără anvelope de iarnă?

Conducătorii auto nu vor mai avea un interval de timp obligatoriu pentru a-şi echipa maşinile pentru iarnă însă aceştia vor trebui să aibă anvelopele de iarnă puse la maşini în cazul ninsorilor, indiferent de perioadă, potrivit noului Cod Rutier.

În eventualitatea unui accident, există două tipuri de asigurări auto pentru despăgubiri, cele obligatorii (RCA) şi cele facultative (CASCO), scrie zf.ro

Potrivit aceeleaşi surse, în cazul RCA, companiile de asigurări despăgubesc integral daunele, chiar şi atunci când evenimentul a avut loc pe un drum acoperit cu zăpadă, iar şoferul vinovat nu avea montate cauciucurile de iarnă. În schimb, pentru poliţa CASCO, fiind vorba despre o asigurarea facultativă, unele companii de asigurări îşi despăgubesc clienţii pentru 70% din daună, dacă în perioada 01 noiembrie - 28/29 februarie asiguratul nu respectă impunerea legislativă de a utiliza anvelopele de iarnă.


În cazul în care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau că acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege, şoferii riscă până la 1.600 de lei amendă (20 de puncte de amendă, fiecare punct costând şoferii 80 de lei).

“Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică” a spus Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră, potrivit zf.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter