monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Dmitri Rogozin: Traian Băsescu planifică anexarea Republicii Moldova de către România. Răspunsul preşedintelui la acuzaţiile aduse

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat, miercuri, pe contul său de Twitter, întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Parlamentului moldovean Igor Corman, afirmând că preşedintele român planifică integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, apoi anexarea acesteia de către România.

Steagul Republicii Moldova

"«Calul Traian» (n.red. Traian Băsescu) a pregătit pentru Republica Moldova două etape: iniţial, «integrarea în Uniunea Europeană», apoi Anschlussul (anexarea) ei de către România", a scris Rogozin, conform Mediafax.

În cursul întâlnirii pe care a avut-o, luni, cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Corman, Băsescu şi-a exprimat îngrijorarea că Republica Moldova ar putea repeta scenariul armean, în contextul în care Guvernul de la Erevan a preferat în ultimul moment să semneze acorduri cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, deşi existau premisele integrării europene.


"Aveţi misiunea patriotică de a rămâne la putere în 2014-2015 pentru a ratifica acordurile (europene - n.red.), astfel încât acestea să nu rămână simple poveşti", i-a transmis Băsescu lui Corman, membru al Partidului Democrat din R.Moldova.

De asemenea, Camera Deputaţilor din Romania a adoptat, luni, o declaraţie privind susţinerea Republicii Moldova în eforturile de aderare la UE.


Băsescu, despre acuzaţiile lui Rogozin: România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, miercuri, acuzaţiilor vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, privind planul şefului statului român de integrare a Republicii Moldova în UE, apoi anexarea acesteia la România, Băsescu spunând că ţara noastră nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară.

Traian Băsescu a adăugat că oficialul rus, "cum se trezeşte, face o declaraţie" la adresa ţării noastre, apoi îşi bea "ceaiul sau ceva".


Şeful statului a menţionat că România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară.

"Bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că atunci aproape nu vom mai avea frontiere. Vom fi cetăţeni europeni, şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova. Vom vorbi aceeaşi limbă, vom avea mai mult sau mai puţin aceleaşi obiective, vom avea aceeaşi istorie în interiorul Uniunii Europene", a adăugat şeful statului român.


Preşedintele Traian Băsescu a arătat că declaraţii de acest tip ale demnitarului rus sunt "frecvente".

"El cum se trezeşte face o declaraţie la adresa României, după care bănuiesc că îşi bea ceaiul. Sau, mă rog, ceva", a mai spus Băsescu.


Şeful statului a ţinut să precizeze că România a fost primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. "Asta trebuie subliniat, vizavi de declaraţiile faimosului demnitar rus", a arătat Traian Băsescu.