Actualitate

Smaralde, safire și rubine, descoperite de un alpinist pe Mont-Blanc

Un tânăr alpinist francez a descoperit pietre preţioase în valoare de câteva sute de mii de euro pe un gheţar din masivul Mont-Blanc, care au fost pierdute cel mai probabil în urma prăbuşirii unui avion indian, în urmă cu o jumătate de secol, au anunţat joi Jandarmeria franceză.

Pietrele preţioase - smaralde, safire şi rubine - au fost predate Jandarmeriei din Bourg-Saint-Maurice, la începutul lunii septembrie.

Valoarea lor a fost estimată de un bijutier local la o sumă cuprinsă între 130.000 de euro şi 246.000 de euro. Tânărul alpinist, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a descoperit pietrele preţioase atunci când escalada gheţarul Bossons, scrie Mediafax.


El a găsit o cutie metalică ascunsă în zăpada de pe acel gheţar. În interior se aflau câteva săculeţe, care purtau menţiunea "Made in India", în care erau ascunse nestematele.

"Este un tânăr cinstit, care a înţeles foarte repede faptul că ele aparţineau cuiva care a murit pe acel gheţar", a spus Sylvain Merly, comandantul companiei de jandarmerie din Albertville.


"Ar fi putut să le păstreze pentru el, dar a preferat să le aducă la jandarmerie", a adăugat el.

Două avioane indiene s-au prăbuşit pe Mont-Blanc în 1950 şi 1966. De atunci, alpiniştii din regiune descoperă cu regularitate bucăţi din cabinele aeronavelor, geamantane şi chiar rămăşiţe umane.


În august 2012, doi alpinişti tineri din Chamonix au descoperit valiza unui diplomat indian, conţinând tăieturi din ziare, pe care le-au predat simbolic autorităţilor indiene.

În cazul pietrelor preţioase, "dacă nu găsim proprietarul, un articol de lege prevede că acestea ar putea reveni tânărului alpinist", a declarat Sylvain Merly.


Nestematele au fost plasate sub sigiliu şi au fost trimise Parchetului din Albertville.

Autorităţile franceze urmează să intre în contact cu autorităţile indiene pentru a-l identifica pe proprietarul nestematelor sau pe moştenitorii acestuia.


Malabar Princess, un avion al companiei Air India, s-a prăbuşit pe Mont-Blanc pe 3 noiembrie 1950, în timpul unei catastrofe aeriene care a făcut 58 de morţi.

După aproape 16 ani, pe 24 ianuarie 1966, Kangchenjunga, un avion Boeing 707 al companiei Air India, care zbura pe ruta Bombay-New York, s-a prăbuşit în acelaşi loc cu 117 pasageri la bord, la o altitudine de aproximativ 4.750 de metri. Niciun pasager nu a supravieţuit accidentului.

Gheţarul Bossons scoate la iveală cu regularitate rămăşiţe ale celor două catastrofe aviatice produse pe Mont-Blanc. În 1975, ghidul montan Christian Mollier a descoperit trenul de aterizare al avionului Malabar Princess.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter