Actualitate

Primăria Cluj-Napoca lucrează la un regulament strict pentru proprietarii de câini

Clujenii care deţin câini vor fi obligaţi, pe viitor, să respecte anumite reguli pentru a fi evitate situaţiile în care stăpânii îşi abandonează animalul de companie şi îl aruncă în stradă.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, că în această toamnă va fi discutat cu Asociaţia Chinologică şi cu asociaţiile de protecţie a animalelor un regulament al câinilor cu stăpân din Cluj-Napoca. “Vom avea în vedere ca pe parcursul acestei toamne să discutăm un regulament al proprietarilor de câini astfel încât să reglementăm mult mai strict modul în care câinii cu stăpân îşi defăşoară viaţa în Cluj-Napoca, cu obligaţii foarte clare şi responsabilităţi precise pentru proprietarii de câini cu stăpân”, a explicat primarul. Boc a adăugat că acum se lucrează la realizarea unui regulament modern împreună cu Asociaţia Chinologică şi asociaţiile de protecţia a animalelor astfel încât să în acel regulament să fie inclus un registru al câinilor, CIP-urile aferente, monitorizarea lor astfel încât să fie sub control inclusiv situaţia câinilor cu stăpân.

Asociaţiile de protecţie a animalelor au transmis Primăriei Cluj-Napoca un astfel de regulament încă din vara anului trecut. Prin documentul respectiv, asociaţia NUCA a propus înfiinţarea Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân care se va realiza prin recensământul tuturor câinilor deţinuţi de locuitorii oraşului. În registru vor fi notate toate datele de identificare a câinelui (microcip, vârstă, sex, rasă, dacă este sau nu sterilizat) şi datele stăpânului. Potrivit proiectului respectiv, stăpânii de câini care nu doresc să sterilizeze femelele vor plăti o taxă de 50 de lei pe an.


Asociaţia Nuca a propus anul treuct reguli stricte şi când este vorba despre vânzarea sau donarea puilor. Astfel, cel care vinde sau donează un pui trebuie să facă acest lucru pe baza unui contract, iar apoi documentul va fi înregistrat la Registru.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor, populaţia canină fără stăpân din Cluj-Napoca provine 95% din abandon şi peste 60% din cei 95% provin din comunele învecinate.

abonare newsletter