Actualitate

Catedrala din Piaţa Cipariu ar putea fi gata în 2015. Totul se rezumă la bani

Construcţia viitoarei catedrale greco-catolice din Piaţa Cipariu a ajuns în acest moment la înălţimea de 20 de metri şi se lucrează la înălţarea ei cu încă trei metri. Întreaga construcţie a fost estimată la 4 milioane de dolari. Până acum, s-a cheltuit jumătate din sumă

Construirea catedralei greco-catolice din Piaţa Cipariu a început în anul 1992, dar şapte ani mai târziu lucrările au fost oprite din cauza lipsei banilor. Şantierul a fost redeschis în anul 2011 când au fost investiţi 465.000 de euro. Lucrările au continuat pe parcursul anului 2012, au fost oprite pe perioada iernii şi au fost reluate în primăvara acestui an. Până în momentul de faţă s-au realizat două etape din cele cinci pe care le presupune ridicarea impunătorului edificiu, iar în această dimineaţă muncitorii au început să lucreze la etapa a treia, mai exact înălţarea catedralei de la 20 de metri la 23 de metri.

“Etapa în care s-a ajuns astăzi este una dintre cele mai importante faze prin complexitatea ei având în vedere că în această fază, de la 20 de metri la 23 de metri există nişte grinzi în consolă în care s-au introdus peste 300 de tone de armătură, peste 600 metri cubi de sprijiniri, adică lemn şi s-au făcut peste 3.000 de metri pătraţi de cofrag. Este o turnare care va dura aproximativ 3-4 zile în care se introduce aproximativ 1.200 metri cubi de beton”, a explicat Dorin Oltean, directorul general al TCI, constructorul catedralei.


În cadrul acestei etape are loc reducerea de diametru a catedralei cu 10 metri care constituie şi un inel de rezistenţă pentru întreaga clădire.

Etapa finală, programată pentru 2015

Va urma apoi etapa a patra a construcţiei care înseamnă cea de-a doua reducere de diametru, iar apoi, faza finală – cupola.


“În etapa următoare, peste grinzile existente se va face un planşeu care înseamnă cea de-a doua retragere a catedralei pentru a reduce din fosta dimensiune care era mult mai mare. De aici înainte va merge direct în sus urmând ca la 35 de metri să vină cupola metalică care se înălţa până la 48 de metri”, a adăugat Dorin Oltean.

PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla a subliniat că proiectul iniţial a fost modificat din cauză că era imposibil de realizat.


“Am modificat proiectul iniţial pentru că ne-am dat seama că nu este fezabil şi foarte greu de realizat la nivel practic. Structura de bază a rămas, dar formula arhitecturală a fost modificată”, a precizat PS Florentin Crihălmeanu.

Potrivit planurilor Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, etapa a patra (înălţarea catedralei de la 23 de metri la 35 de metri) este propusă pentru anul 2014, iar etapa a cincea (de la 35 de metri la 48 de metri, inclusiv cupola) este propusă pentru anul 2015. După cum au precizat însă reprezentanţii Episcopiei, totul depinde însă de fondurile de care vor dispune.  PS Florentin Crihălmeanu a afirmat că întreaga construcţie a fost estimată la 4 milioane de dolari, iar până în acest moment au fost cheltuiţi pentru etapele 1-3, aproximativ jumătate din banii necesari.


În ultimii ani, autorităţile locale şi judeţene au contribuit cu diferite sume de bani alocate din bugetul local sau judeţean pentru continuarea construcţiei catedralei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter