Actualitate

O judecătoare cu soţ ONG-ist poate opri proiectul Roşia Montană

Tribunalul Cluj judecă în aceste zile un proces care are ca obiect anularea certificatului care atestă că nu sunt probleme de ordin arheologic în zonă.

Constantin Trofin Constantin Trofin

Judecătoarea Monica Trofin care soluţionează această cauză este soţia unui director din TVR Cluj. Vedeta de televiziune Constantin Trofin a avut în 2011 o colaborare cu o organizaţie non-guvernamentală care se opune exploataţiei miniere de la Roşia Montană. Chiar dacă legătura dintre soţul magistratului şi SC Roşia Montană Gold Corporation este una indirectă, logic ar fi ca Monica Trofin să se abţină de la judecata acestui dosar, scrie evz.ro.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, pe 20 ianuarie 2012, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană şi Asociaţia Salvaţi Bucureştii au cerut tribunalului suspendarea unui certificat de descărcare de sarcini arheologice pentru masivul Carnic dat de Direcţia Judeţeană pentru Cultura şi Patrimoniu Naţional Alba. Prin această metodă se urmăreşte ţinerea pe loc a procedurile demarate de RMGC pentru ca proiectul companiei să fie blocat şi licenţa de exploatare să nu îşi producă efectele.


Curtea de Apel Alba, în aprilie 2012, a decis că documentaţia de urbanism pentru proiectul Roşia Montană este în vigoare şi produce efecte juridice. În proces a intrat ca intervenient SC Roşia Montană Gold Corporation SA, dar şi alte trei ONG –uri favorabile exploataţiei miniere.

Soţul judecătoarei, Constantin Trofin, a absolvit în 1997 un curs de trainer TV la Centrul pentru Jurnalism Independent Budapesta organizat de Centrul de Jurnalism Independent New York, iar în 1998 a fost bursier al Professional Media Project - Freedom House -USA. Potrivit sursei citate, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este un organism opozant proiectului minier Roşia Montană, fapt ce ar presupune abţinerea magistratului de a judeca acest dosar, chiar dacă legătura dintre soţul judecătoarei şi CJI este una indirectă. Ultimul termen al acestui proces a fost în urmă cu o săptămână. Atunci s-a decis amânarea procesului deoarece nu s-a prezentat un avocat.

abonare newsletter