Actualitate

GALERIE FOTO: Uraganul Manuel a lovit nord-vestul Mexicului

Uraganul Manuel a atins uscatul joi dimineaţă pe coasta de nord-vest a Mexicului, unde alte două furtuni au provocat 97 de morţi şi 58 de dispăruţi în ultimele zile, a anunţat Serviciul naţional de meteorologie (SMN).

Catalogat de categoria 1 pe o scală de 5, uraganul a atins coasta între 13:30 şi 14:00 GMT (16:30-17:00, ora României) în dreptul insulei Altamura, în apropiere de coasta statului mexican Sinaloa, a declarat SMN pe contul de Twitter, potrivit Mediafax.

Guvernul din Sinaloa a ordonat închiderea şcolilor şi evacuarea satului de pescari Yameto, înainte de sosirea uraganului.


Pe când era doar furtună tropicală, Manuel a atins deja sud-vestul Mexicului duminică, simultan cu furtuna Ingrid pe coasta de est a ţării, provocând ploi torenţiale, alunecări de teren şi inundaţii în mare parte a ţării.

În localitatea La Pintada (statul Guerrero) în sudul Mexicului, unde preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a anunţat dispariţia a 58 de persoane într-o masivă alunecare de teren intervenită luni seară, salvatorii nu au reuşit încă să ajungă la faţa locului.


"Nu există posibilitatea de a începe lucrările de salvare în La Pintada", a declarat joi ministrul de Interne, Miguel Angel Osorio Chong. În acest mic sat de aproximativ 400 de locuitori "continuă să plouă şi dacă intervenim, există riscul prăbuşirii a jumătate din deal", a declarat acesta pentru postul de radio MVS.

Ediberto Tabarez, primar al localităţii Atoyac de Alvarez, municipalitatea de care ţine comuna La Pintada, a declarat pentru AFP că cel puţin 15 corpuri au fost găsite după distrugerea a peste 20 de case. Însă guvernul nu a putut să confirme pentru moment această informaţie şi a declarat că dispune pentru moment doar de mărturii care raportează cinci morţi recuperaţi de la faţa locului.


Supravieţuitorii aduşi miercuri cu elicopterul la Acapulco au povestit că un zgomot comparabil cu cel al unei bombe a precedat avalanşa enormă de noroi care a îngropat case, biserica şi şcoala acestei mici comunităţi sărace din munţi, dedicată plantaţiilor de cafea.

Primele echipe de salvare au sosit cu elicopterul şi au reuşit să evacueze 337 de persoane, prioritate având femeile, copiii şi bolnavii, a declarat Osorio Chong. Joi dimineaţă la faţa locului se mai aflau 45 de bărbaţi şi câţiva salvatori.


Conform Centrului pentru Drepturile Omului din regiunea muntoasă, o asociaţie din statul Guerrero, "sute de comunităţi indigene nu pot comunica din cauza condiţiilor meteorologice". Aceasta a menţionat mai multe alte sate din Guerrero unde ar fi adulţi şi copii morţi din cauza intemperiilor.

La Acapulco, portul turistic al statului Guerrero, de unde nu se mai poate pleca pe cale terestră, evacuarea turiştilor blocaţi continuă fără oprire pe cale aeriană.


Conform lui Osorio Chong, aproximativ 11.500 de turişti, din cei 40.000 blocaţi în staţiunea balneară din weekend, au putut fi transportaţi la Mexico.

Etichete: mexic uragan
Ultimele Stiri
abonare newsletter