monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Urmează cea mai friguroasă iarnă din ultimii 100 de ani?

Iarna care vine, conform prognozelor mai multor servicii meteorologice ruse, va aduce temperaturi anormal de scăzute în Europa și s-ar putea să fie chiar cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani.

Sursă foto: www.gazetabt.ro

Potrivit prognozei, bazată pe calculul indicilor climatici, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale. În plus, în timpul acestei perioade se va produce o scădere a activității solare, scrie joi ziarul rus Novâie Izvestia, citat de portalul Utro.

Un alt semn care arată că vom avea o iarnă rece este așa-numita oscilație nord-atlantică, adică variabilitatea climei în Atlanticul de Nord, care se manifestă prin schimbarea temperaturii de la suprafața mării.


Rusia nu va fi însă afectată de temperaturile anormal de scăzute, susțin meteorologii ruși. În cele mai multe regiuni ale țării, după cum menționează serviciul Gismeteo, iarna viitoare, cu o probabilitate de 70%, se va încadra în temperaturile obișnuite. Excepție ar putea face Orientul Extrem, unde temperaturile pot scădea sub valorile climatice. Din prognozele meteorologilor ruși rezultă că cele mai afectate vor fi, ca și anul trecut, țările europene.