Actualitate

Asociaţia Transplantaţilor sare în apărarea dr. Lucan

Reprezentanții transplantaților spun că plângerea penală privind transplantul lui Arşinel ar putea duce la refuzul unor donatori.

Plângerea penală pe care Emanuel Ungureanu vrea să o depună în cazul transplanului lui Alexandru Arşinel, împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Cluj, ar putea duce la refuzul unor potenţiali donatori, susţine Consiliul director al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR).

Consiliul director al ATR arată, marţi, într-un comunicat de presă, că potrivit legislaţiei în vigoare, Declaraţiei universale a drepturilor omului şi Constituţiei României, orice om are dreptul la viaţă şi, prin extensie, orice pacient aflat în insuficienţă funcţională de organ vital trebuie să aibă acces la transplant, indiferent de vârstă, sex, religie, stare socială şi pregătire profesională, pentru că în caz contrat s-ar ajunge la discriminare.


1„În al doilea rând, felul cum pune problema domnul Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revoltă pentru pacienţii care se află pe listele de aşteptare şi de descurajare şi neîncredere pentru cei care au indicaţie de transplant şi urmează să se înscrie pe liste. Noi, cei care am trecut prin emoţiile listei şi am beneficiat de un transplant, ştim foarte bine că nu este aşa. În acelaşi timp, am întâlnit pacienţi care se resemnaseră – având informaţii de genul celor susţinute de domnul Ungureanu – şi nu mai luptau pentru viaţa lor”, se arată în comunicatul citat.

ATR vede „intenții răutăcioase”

Reprezentanţii ATR se declară „indignaţi” de faptul că Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, intenţionează să dea în judecată Institutul Clinic de Urologie şi Transplant - Cluj, precizând că acest lucru ar perturba activitatea medicilor şi ar reduce şansa la viaţă a pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.


„Astfel de atitudini pripite şi de intenţii răutăcioase nu fac altceva decât să inducă în rândul potenţialilor donatori (aparţinătorilor) un sentiment de incertitudine care să-i determine să refuze donarea, fapt ce afectează şansa la viaţă a pacienţilor care au nevoie de transplant. Or, cine are interesul ca tocmai în anul 2013, când activitatea de transplant a cunoscut un avânt fără precedent în România, să afecteze prestigiul profesional şi activitatea susţinută a unui centru de transplant? Oare de ce nu s-a luat atitudine în media şi atunci când s-au făcut opt transplanturi în 24 de ore, sau de ce s-a tăcut atunci când unii pacienţi au beneficiat de al III-lea sau al IV-lea transplant renal în acelaşi centru? Cumva pentru că erau simpli pacienţi şi nu erau nume publice?”, se mai arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii ATR au precizat că lansarea unor astfel de suspiciuni se întinde asupra întregului corp medical care realizează transplanturi în România, iar acest lucru nu ar fi în favoarea pacientului de pe listele de aşteptare.


Cazul Arșinel, adus în atenția justiției

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant”.

Potrivit acestuia, nu se ştie dacă Alexandru Arşinel a primit un rinichi sau doi şi nu s-a clarificat nici câţi potenţiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie chemate minimum şase persoane în cazul în care se primeşte un organ.


El a menţionat că există „suspiciuni fireşti”, legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, „care nu a făcut nicio zi de dializă”.

Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat în 12 septembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter