Actualitate

Daniel Barbu: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este o rană deschisă a Ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Prefectura Cluj, că investiţiile făcute la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei s-au dovedit a fi nefolositoare în contextul în care muzeul este “extrem de preţios”, dar de un număr prea mare de ani este în afara circuitului turistic.

Daniel Barbu a precizat că Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este o “rană deschisă” a Ministerului Culturii.

 “Este un muzeu extrem de preţios, dar de un număr prea mare de ani este în afara circuitului public, deşi s-au investit mulţi bani în lucrări care până acum s-au arătat complet nefolositoare. Clădirea nu a fost restaurată, dar o sumă uluitoare a fost cheltuită, ca să nu spun irosită, acolo. E un soi de blestem. Trebuie făcut ceva, e important să investim acolo. Ministerul Culturii va sprijini cu bani lucrările. Ministerul Culturii are trei răni deschise la Cluj, Bucureşti şi la Iaşi”, a precizat Barbu.


Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este închis din anul 2009 când au început lucrările de reparaţii, iar şanse să se deschidă prea curând nu sunt. În acest moment, lucrările sunt oprite din cauza lipsei banilor, iar reluarea lor depinde doar de mila Ministerului Culturii. Este nevoie de 1 milion de euro pentru reparaţii şi de 12 luni pentru executarea lucrărilor.

“Între parter şi etajul 1, sub spaţiul ocupat de biblioteca universităţii sunt probleme legate de consolidare. Am înţeles de la proiectant că lucrările de consolidare trebuie făcute pe toată partea veche a clădirii, dinspre strada Constantin Daicoviciu. Valoarea estimată de proiectant este la 1 milion euro”, explică Viorica Crişan, director arheologie la MNIT.


Viorica Crişan subliniază că dacă demersurile propriu-zise pentru continuarea lucrărilor nu încep anul acesta este posibil ca cel mai devreme în 2017 să fie redeschis muzeul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter