Actualitate

Clujul ar putea avea un parc cât Central Park din New York! VEZI unde poţi semna petiţia pentru crearea lui

Un grup de clujeni şi arhitecţi propun amenajarea unui parc de dimensiuni impresionante, în zona Lacurilor Gheorgheni: mai mare cu câteva zeci de hectare decât Parcul Central şi asemănător cu insula Margareta în Budapesta sau Central Park în New York.

Pentru realizarea acestui parc, a fost creată o petiţie adresată Primăriei Cluj-Napoca prin care se solicită aprobarea creării acestuia. Iniţiatorii demersului, grupul civic „SOS Lacurile Gheorgheni” şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) au precizat că în partea de est a orașului nu există nici un spațiu public de anvergură, “motiv pentru care cerem să nu fie sacrificat viitorul nostru și al copiilor noștri pentru interese particulare de moment prin construirea unor blocuri în zonă”.

Parcul Între Lacuri (Parcul Est) propus conține și cea mai amplă infrastructură pietonală și biciclistă neîntreruptă din Cluj, de aproape 10 km, ca alternativă la construcția masivă de clădiri care va conduce la destructurarea inevitabilă a unui cadru natural valoros și a unei zone de agrement care este un adevărat patrimoniu verde al orașului.


“Municipiul se găsește într-un mare deficit de spații verzi, cu acces gratuit și nelimitat, de aceea este paradoxală distrugerea prin prevederile Planului Urbanistic General, încă neintrat în vigoare, a celui mai mare posibil parc al Clujului”, mai spun iniţiatorii demersului.

Conducerea OAR: ar fi un atu pentru Capitala Culturală Europeană

Șerban Țigănaș, președintele OAR consideră că acest parc ar fi o construcție publică pe termen lung, pentru totdeauna, așa cum au fost și alte asemenea reușite: Grădina Botanică, Parcul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu.


“Succesul unei astfel de operațiuni ar fi enorm, până la realizarea lui, imediat după și în timp, ar fi un model de acțiune coerentă și ar plasa Clujul fără îndoială în fruntea celor care candidează pentru Capitală Culturală a Europei”, adaugă Ţigănaş.

Călin Goina, doctor în sociologie al Universităţii California, Los Angeles (UCLA), asist. univ. al Facultăţii de Sociologie și Asistență Socială a UBB subliniatză că Parcul Între Lacuri este un proiect extraordinar care ar da naștere unui spațiu dedicat exclusiv pentru verdeață, sport și mișcare, cum sunt, de pildă, insula Margareta în Budapesta sau Central Park în New York.


Pentru realizarea acestui parc a fost creată o petiţie pe care o pot semna toţi cei care susţin această iniţiativă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter