monitorulcj.ro Menu
Actualitate

FOTO: Paradă militară IMPRESIONANTĂ la Phenian cu ocazia a 65 de ani de la crearea Republicii populare

Coreea de Nord a organizat luni a doua paradă militară uriaşă, după numai o lună şi ceva, o defilare axată pe glorificarea Coreei de Nord şi a liderilor ei, şi mai puţin pe lupta împotriva "inamicilor".

Paradă militară IMPRESIONANTĂ la Phenian cu ocazia a 65 de ani de la crearea Republicii populare

Zeci de mii de militari au defilat în coloane lungi, aliniate perfect, în imensa Piaţă Kim Il-sung, în centrul Phenianului, în faţa a mii de civili care purtau flori în culorile steagului naţional, potrivit Mediafax .

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost salutat prin aplauzele obişnuite şi strigăte de "Mansei" ("Viaţă lungă!") la sosirea pe estradă.


Ultima paradă uriaşă a fost organizată de către regimul nord-coreean pe 27 iulie, cu ocazia marcării a 60 de ani de la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953). Spre deosebire de mitingul de la sfîrşitul lui iulie, la defilarea de luni nu au fost aduse echipamente militare grele, ca tancuri sau rachete cu rază lungă de acţiune.

Această a doua paradă a fost dominată de reprezentări patriotice, şi anume portrete gigantice ale liderilor, civili agitând steaguri şi flori. Discursurile pronunţate de la tribună au fost mai degrabă patriotice decât agresive.


Ţara marca înfiinţarea Republicii Populare Democratice Coreea (DPRK), pe 9 septembrie 1948.