Actualitate

Deficit de 400 de locuri în creşele din Cluj-Napoca

Există zone din municipiu, precum Borhanci sau Bună Ziua care nu au nici măcar o creşă, o grădiniţă sau o şcoală.

Din 1 octombrie, în Cluj-Napoca va funcţiona o creşă nouă, în cartierul Gheorgheni prin care vor fi create 75 de locuri noi. Deschiderea acesteia nu va rezolva însă nici pe departe deficitul de locuri care există în momentul de faţă, cu toate că reprezentanţii autorităţilor locale se laudă că în ultimii şase ani, numărul de locuri din creşe s-a dublat. “În 2007 când Primăria a preluat de la Ministerul Sănătăţii creşele, în municipiu existau 375 de locuri. Astăzi, există 800, iar cu această creşă (din Gheorgheni – n.red.) vom avea 875 de locuri”, a declarat primarul Emil Boc. Pentru a face faţă cererilor venite din partea părinţilor, ar mai fi nevoie de încă 400 de locuri disponibile. “Ar fi necesare încă 400 de locuri în creşele din Cluj-Napoca, raportat la cererile depuse de părinţi în luna iunie a acestui an”, a menţionat Mărioara Neamţu, directorul Centrului bugetar de Administrare Creşe din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Unele zone din oraş nu au deloc creşă

În Cluj-Napoca, există unele zone care nu au nici măcar o creşă, în această situaţie fiind locuitorii de pe Calea Borhanci, Bună Ziua şi Fagului. Pentru ei, Primăria a creat creşa din Gheorgheni care se va deschide în 1 octombrie, dar în mod sigur nu rezolvă pe deplin cererea din zonele respective. Chiar reprezentanţii Primăriei recunosc că permanent primesc cereri pentru locuri în creşe. “Chiar dacă oferim alte locuri, zilnic vin alţii şi alţii care au nevoie de creşe. Noi ne străduim să construim şi să găsim cât mai multe locaţii, dar este imposibil să mulţumim pe toată lumea. Este un proces de durată, costă bani mulţi şi găsirea locaţiilor nu este un lucru uşor pentru a putea să deserveşti lumea din zonă. Terenuri nu sunt sau sunt în proprietate privată şi nu reuşim să ajungem la o înţelegere cu proprietarul de cele mai multe ori”, a explicat Mărioara Neamţu.


Anul viitor, creşe noi pe Moţilor şi Coastei

Emil Boc a spus că acum se află în lucru construirea a încă două creşe noi: pe Calea Moţilor şi Coastei, odată cu deschiderea acestora fiind create încă 200 de noi locuri. Se estimează că în primăvara anului viitor va fi dată în folosinţă creşa de pe Moţilor. La cea de pe Coastei, va urma în perioada următoare întocmirea studiului de fezabilitate.

Deficit de personal, în creşele din oraş

Lipsa locurilor este doar una din probleme. Potrivit noilor norme metodologice, pe viitor numărul de angajaţi care se ocupă de copii ar trebui să se dubleze. “După noile norme metodologice care se vor pune în aplicare în viitor, din acest an şcolar sau anul viitor, încă nu este sigur, ar trebui să fie un număr de personal mult mai mare. Deocamdată cu structura pe care o avem ne-am descurcat foarte bine şi nu au fost reclamaţii cum că nu putem să îngrijim copiii. Ar trebui să fie dublu numărul de angajaţi potrivit noilor norme: adică din 197 de persoane care lucrează efectiv cu cei 1.000 de copii din creşele din Cluj-Napoca, ar trebui să fie 380-400”, a spus Neamţu.


Legea nu permite angajarea de personal nou

Emil Boc a subliniat că legile se bat cap în cap când e vorba de angajări în sistemul bugetar. “Reglementările guvernamentale blochează angajările în sectorul public. Sunt aprobate numai angajările 1 la 1, adică atunci când pleacă unul. Este un conflict de acte normative: pe de o parte legea îţi spune să angajezi şi pe de altă parte îţi interzice angajările”, a declarat primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter