Actualitate

Soţia lui Emil Boc, prezentă la protestul Roşia Montană: “Nu vreau să văd acest proiect realizat”

Soția fostului premier Emil Boc, Oana, a participat duminică 1 septembrie, la protestul din Piața Unirii, împotriva proiectului de la Roșia Montană. Oana Boc a ţinut în mână o foaie pe care scria „Salvaţi Roşia Montană, Legea distrugerii Roşie Montane NU în numele meu” şi a declarat că a ieșit în piață din spirit cetățenesc.

Oana Boc, sotia lui Emil Boc Oana Boc, sotia lui Emil Boc

”Nu vreau să văd acest proiect realizat acolo. Nu sunt de acord la fel ca mulţi români cu începerea exploatării la Roşia Montană din multiple argumente. În primul rând din motive ce ţin de natură, de mediu, de istorie. Se va distruge natura și va fi un permanent potențial pericol”, a declarat Oana Boc.

Ea a mai spus că Emil Boc, în calitate de premier, s-a opus acestui proiect. ”Emil Boc a luptat împotriva acestui proiect, iar acum a venit acest guvern care a dat undă verde lucrărilor”.


Oana Boc a mai fost întrebată de ce nu a venit la protest alături de fostul premier, Emil Boc. ”Întrebați-l pe el. Zilele trecute și-a spus răspicat opinia în legătură cu acest proiect. A spus că nu a fost și nu este de acord cu el”, a conchis soţia primarului municipiului Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a anunțat în urmă cu o săptămână că el nu a fost și nici nu este un fan al proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană. Fostul premier a fost întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că Guvernul a aprobat proiectul de exploatare de la Roșia Montană, răspunzând mirat: ”What? Voi oricum nu veţi scrie nimic. Eu vorbesc degeaba. Eu îmi păstrez aceeaşi părere pe care am avut-o și când am fost premier. Nu sunt şi nu am fost un fan al acestui proiect, dar aștept să văd dacă proiectul Guvernului va trece de Parlament. Nu sunt fan al proiectului pentru că nu am date privind impactul exploatării. Când eram premier, Ministerul Mediului nu a terminat proiectul privind studiul de impact pe termen lung”, a spus Emil Boc.


Nu este o noutate faptul că Emil Boc nu este de acord cu proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. În 2011, pe când era premierul României, Boc declara că actualul contract trebuie renegociat, deoarece este în defavoarea statului român. "Nu sunt un fan al acestui proiect şi sunt două observaţii majore: una ce ţine de mediu, şi aştept ca specialiştii naţionali şi internaţionali să se pronunţe, şi, în al doile rând beneficiul pentru statul român. Cred că actuala formă a contractului nu este cea mai favorabilă pentru statul român. Sunt observaţiile pe care le-am avut chiar înainte de a fi prim-ministru. Voi vedea cum vor evolua discuţiile pe marginea acestui subiect şi îmi voi face un punct de vedere", a spus Boc la acea dată.

La începutul lunii august 2011, preşedintele Traian Băsescu declara că îşi doreste ca acest proiect să demareze.


 

abonare newsletter