monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Daniel Barbu: Acum nu avem nicio şansă să înscriem Roşia Montană în patrimoniul UNESCO

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, marţi, la Roşia Montană, că localitatea nu are nicio şansă să fie înscrisă acum în patrimoniul UNESCO, precizând că şanse mari în acest sens ar fi în şapte-zece ani, dacă galeriile romane şi medievale vor fi conservate, iar clădirile vechi restaurate.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat că Roşia Montană nu are nicio şansă să fie înscrisă acum în patrimoniul UNESCO

Daniel Barbu a spus că este optimist în privinţa înscrierii localităţii Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO, însă doar dacă programul de restaurare şi conservare început în zonă va continua.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi membrii Comisiei permanente comune pentru relaţia cu UNESCO a Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au aflat, marţi, într-o vizită la Roşia Montană, având ca scop evaluarea patrimoniului cultural din localitate şi a modului în care acesta ar urma să fie afectat dacă în zonă se realizează noua exploatare minieră.


Printre parlamentarii care l-au însoţi pe Daniel Barbu la Roşia Montană s-au numărat Raluca Turcan, Gabriela Vrânceanu Firea şi Traian Igaş.

Ministrul Culturii şi parlamentarii au vizitat cariera fostei exploatări miniere de la Roşia Montană şi au avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, cu primarii din localităţile care ar urma să fie afectate de proiectul minier, dar şi cu reprezentanţii companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation.


Delegaţia a avut o întâlnire şi cu organizaţiile neguvernamentale care sprijină proiectul, precum şi cu reprezentanţii sindicatului angajaţilor. De asemenea, era programată o întâlnire şi cu opozanţii proiectului minier, care însă au refuzat să participe.

Câteva sute de susţinători, în cea mai mare parte, angajaţi ai companiei miniere s-au adunat în centrul comunei şi au afişat un banner cu mesajul "Mineritul înseamnă locuri de muncă". Majoritatea celor care au participat la această acţiune erau îmbrăcaţi în salopete de miner şi purtau căşti cu lămpaşe. Aceştia scandau "Salvaţi mineritul" sau "Mineritul înseamnă locuri de muncă" şi îi salutau pe oficialii veniţi în vizită cu "Noroc bun", salutul folosit de mineri înainte de a intra în mină.