monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Trei alpinişti clujeni şi unul sibian, într-o expediţie pe Vârful Manaslu, de 8.156 de metri

Patru alpinişti români, dintre care trei din Cluj-Napoca şi unul din Sibiu, vor participa, între 29 august şi 29 octombrie, la o expediţie pe Vârful Manaslu din Himalaya, care are o înălţime de 8.156 de metri şi pe care vor să îl atingă fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor, acţiunea fiind sprijinită de CJ Sibiu cu 15.000 de lei.

Vârful Manaslu din Himalaya

Consiliul Judeţean Sibiu, a anunţat, printr-un communicate de presă că, o expediţie românească va avea loc în perioada 29 august - 29 octombrie, în Munţii Himalaya, pe Vârful Manaslu, care are o înălţime de 8.156 de metri, potrivit Mediafax.ro.

Acţiunea este cofinanţată de către Consiliulul Judeţean Sibiu, prin Agenda sportivă, cu suma de 15.000 de lei, fiind susţinută şi de către Serviciul Public Salvamont Sibiu.

"Expediţia va avea loc în perioada 29 august - 29 octombrie în Munţii Himalaya, pe Vârful Manaslu (8.156 metri), al optulea vârf al planetei. Echipa care va întreprinde această expediţie este formată din patru alpinişti: Adrian Vălean (Sibiu) - lider expediţie, Vlad Căpuşan (Cluj), Vasile Cipcigan (Cluj), Mihnea Prundeanu (Cluj)", se arată în comunicat.

Potrivit CJ Sibiu, scopul acestei expediţii este ascensiunea pe Vârful Manaslu fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor.

"Promovarea sporturilor de munte şi a alpinismului la mare altitudine este unul din scopurile principale ale acestei expediţii. Deşi suntem o ţară cu tradiţie în alpinism, lista alpiniştilor care au reuşit să urce până în prezent un vârf de peste 8.000 de metri este restrânsă, mai puţin de 10 sportivi reuşind această performanţă în întreaga istorie alpină a României, iar lista celor care nu au utilizat oxigenul suplimentar este şi mai redusă", a precizat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.

Potrivit comunicatului CJ Sibiu, Clubul Alpin Român, Clubul Sportiv Alternative, Clubul Extreme Explorer sunt organizaţiile care vor participa la acest proiect.