monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Relaţiile dintre Rusia şi SUA „au îngheţat” până în 2017

Preşedintele Barack Obama luase încă de luni decizia de a anula întâlnirea sa cu Vladimir Putin, prevăzută în septembrie la Moscova. Aceasta a fost definitiv adoptată marţi de Casa Albă, iar miercuri Departamentul de Stat a adus-o la cunoştinţa Rusiei, relatează joi The Wall Street Journal, citând un înalt oficial din cadrul administraţiei de la Washington.

Steagurile Rusiei şi SUA

Mai mult, preşedintele american nu ar lua în considerare o întâlnire tete-a-tete cu şeful statului rus nici în cadrul summitului G20, prevăzut să se desfăşoare în luna septembrie la Sankt Petersburg (vestul Rusiei), vizită pe care a menţinut-o deocamdată în agenda sa.

Experţi atât din SUA, cât şi din Rusia apreciază că nu ar fi vorba doar despre o nouă răcire în relaţiile dintre cele două ţări, ci de o schimbare de orientare în politica externă a Washingtonului, notează în ediţia sa de joi cotidianul economic rus Kommersant. Astfel, potrivit experţilor, Rusia a fost exclusă de pe lista de priorităţi, cel puţin până la sfârşitul celui de-al doilea mandat al lui Obama, în 2017.


Un fost diplomat american, Steven Pifer, acum expert influent în cadrul unui cunoscut think tank - Brookings Institution - consideră că anularea întâlnirii de la Moscova înseamnă că relaţia cu preşedintele Rusiei a devenit pentru Obama „nesemnificativă” din punctul de vedere al priorităţilor din cel de-al doilea său mandat. Istoria cu Snowden, în opinia sa, este doar apogeul unui proces ce s-a conturat acum un an.