Actualitate

Emil Boc face o radiografiere după un an de mandat ca primar al Clujului

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că într-un an de când a redevenit edil a întărit profilul european al oraşului, profilul multicultural şi consacrarea Clujului ca primul oraş din ţară după Bucureşti.

Clujul, de patru ori capitală

În viziunea lui Emil Boc, Clujul este de patru ori capitală: capitală a Transilvaniei, capitală regională, a câştigat titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi candidează cu şanse reale, după cum apreciază primarul, la statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Emil Boc a câştigat două mandate succesive de primar al Clujului în 2004 şi în 2008, iar după alegerile parlamentare din decembrie 2008 a devenit premier al României, funcţie pe care a ocupat-o până în februarie 2012. El a redevenit primar al oraşului Cluj-Napoca pentru a treia oară, la alegerile locale din vara anului 2012. Emil Boc a fost preşedinte al Partidului Democrat, respectiv al Partidului Democrat Liberal în perioada 2005-2012.


Proiectele lui Boc la Cluj: linie de tramvai, artere de circulaţie, parkinguri auto şi buget participativ

Întrebat ce a făcut în ultimul an din punct de vedere administrativ, de când a redevenit primar al oraşului Cluj-Napoca, Boc a declarat că finalizează proiectele începute, le continuă pe acelea care există şi demarează proiecte noi.

“Dacă este să mă refer la proiectele pe care le-am finalizat, m-aş referi la finalizarea a două parkinguri din cartiere, de pe străzile Mehedinţi şi Fabricii, finalizarea a două mari artere de circulaţie ale Clujului, calea Borhanci şi strada Oaşului. De asemenea, aş menţiona achiziţionarea de tramvaie moderne, practic am achiziţionat patru tramvaie de ultimă generaţie şi pot spune acum că cel mai important proiect de infrastructură al Clujului din ultimii 10 ani e acesta de modernizare a liniei de tramvai şi achiziţionare a patru noi tramvaie. Suntem primul oraş din România care am investit în modernizarea liniei de tramvai pe fonduri europene şi am şi finalizat acest demers. Aş mai vorbi de un proiect în premieră în Cluj, proiectul bugetării participative. Este un proiect unic în România şi printre puţinele din Centrul şi Estul Europei, ca să nu mai vorbim de faptul că numai în câteva locaţii din UE se practică”, a spus Boc, citat de Agerpres.


Nerealizarea sălii polivalente, o nemulţumire a primarului

Primarul Clujului a vorbit şi despre mulţumirile şi nemulţumirile pe care le are după un an de mandate.

“E greu să spun aşa matematic şi aritmetic. În primul rând, mă bucură statutul Clujului de Capitală Europeană a Tineretului, capitală a Transilvaniei şi oraş candidat pentru statutul de Capitală Culturală Europeană. Asta întăreşte profilul multicultural, profilul european al Clujului şi consacrarea lui ca primul oraş după Bucureşti. În al doilea rând, mă mulţumeşte faptul că la Cluj poţi să ai cetăţeni care se implică şi care nu stau doar pe margine şi să chibiţeze. Dau exemplul bugetului participativ, care este un model pentru România, un model pentru Europa. În al treilea rând, mă bucur că proiecte importante la care am ţinut, cum este modernizarea liniei de tramvai şi achiziţionarea de tramvaie noi sau finalizarea parcului central, a cazinoului sunt proiecte finalizate şi care au deja utilitate. Dacă e să am nemulţumiri, în primul rând mă refer la lungimea şi complicaţiile legate de achiziţiile publice, care ne întârzie proiectele aflate în dezvoltare. În al doilea rând, nerealizarea sălii polivalente şi trei - imposibilitatea de a finanţa Universitatea Cluj din cauza cadrului legal actual”, a spus edilul.


Emil Boc: „Mă bucur că din calitatea de premier mi-am putut onora angajamentele faţă de clujeni”

Întrebat dacă regretă faptul că a renunţat la mandatul de primar, în 2008, şi a acceptat să fie premier, Emil Boc a răspuns că nu regretă ceea ce a făcut.

“Regret ceea ce nu am făcut şi mă bucur că din calitatea de premier am putut contribui la nivel naţional la stabilitatea economică a ţării şi la a evita prăbuşirea economică a ţării şi, de asemenea, pentru Cluj că mi-am putut onora angajamentele faţă de clujeni de a sprijini Clujul cu proiectele de infrastructură. Dacă oraşul a avut de câştigat sau de pierdut ca urmare a plecării mele în fruntea guvernului în timpul mandatului de primar? Eu cred că a fost o soluţie câştig-câştig. N-am plecat în vremuri bune, am plecat în vremuri grele la conducerea guvernului. La Cluj mă bucur că proiecte pe care le-am început împreună cu colegii mei s-au finalizat. Că e vorba de 54 de kilometri de autostradă, de centurile Clujului, de realizarea stadionului...”, a mai declarat Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter